Utskriftsvennlig, PDF og e-post
Pitane bilde

Denne tilnærmingen er et direkte svar på kritikken om at private flyreiser gir et uforholdsmessig bidrag til både støy og CO2-utslipp, noe som øker presset på lokalmiljøet.

Eindhoven lufthavn, en flyplass som er viktig for både sivil luftfart og militære formål, tar et viktig skritt for å gjøre driften mer bærekraftig ved å forby fossile private flyvninger fra 2026. Flyplassen har fokus på å redusere støy og CO2-utslipp, som er vesentlig for det lokale bomiljøet og i tråd med de fastsatte miljømålene. Med et utvalg av mer enn 80 europeiske destinasjoner, oppfyller Eindhoven lufthavn en avgjørende rolle i regionale mobilitetsbehov og jobber mot en bærekraftig fremtid ved å støtte potensielle innovasjoner innen elektrisk flyging.

Roel Hellemons, administrerende direktør i Eindhoven lufthavn, understreker ambisjonen om ikke bare å redusere støyen, men også å redusere CO2-utslippene betraktelig gjennom ulike tiltak, blant annet en begrensning på antall flygninger og en overgang til standarder basert på støynivå. Implementering av startprosedyrer med mindre støyforurensning og eksklusivt opptak av siste generasjon fly fra 2030 er en del av dette. Disse trinnene støttes videre av økonomiske insentiver for bruk av bærekraftig drivstoff.

Eindhoven lufthavns beslutning om å ikke lenger tillate private flyvninger som forbruker fossilt brensel fra 2026, støttes ytterligere av bevis på at disse flyvningene faktisk har en betydelig høyere miljøpåvirkning. Statistikken taler for seg selv: Folk som velger private flyreiser slipper ut fem til syv ganger mer CO2 enn om de tok kommersielle flyreiser. Disse flyvningene er ofte korte, med nesten én av ni som reiser mindre enn 250 kilometer og mer enn en tredjedel holder seg under 500 kilometer. Dette fører til en ineffektiv utslippseffekt, gitt den korte avstanden de er utplassert for.

Les også  Schiphol: Regjeringen kommer med en ny tiltakspakke mot støy
(Teksten fortsetter under bildet)
Cessna 680 på Eindhoven lufthavn

Forskjellen i utslipp er sterkt illustrert av tilfellet med forretningsflyvninger, der en privat jetfly til et nærliggende reisemål som Paris eller London kan slippe ut opptil 80 prosent mer CO2 sammenlignet med en vanlig ruteflyvning. Eksemplet med Shells forretningsjet, der flertallet av flyvningene er mindre enn 500 kilometer, gjør det klart at det er mye rom for å forbedre effektiviteten og redusere miljøpåvirkningen.

støyforurensning

GGD har tatt initiativ til å kartlegge effekten av Eindhoven lufthavn på miljøet mer nøyaktig. Det gjør helsevesenet ved å dele ut en spørreundersøkelse blant innbyggere i regionen. Utvalget for undersøkelsen er tilfeldig, men med et øye for geografisk fordeling, slik at resultatene nøyaktig gjenspeiler regionale erfaringer. Undersøkelsen vil være åpen for svar frem til 19. november, og CDC oppfordrer alle som har blitt kontaktet og ennå ikke deltatt til å gjøre det.

Undersøkelse blant beboere i nærheten av flyplassen gir mulighet for et forbedret bomiljø og støykontroll.

(Teksten fortsetter under bildet)
Foto: © Pitane Blue - lander Wizz Air-fly på Eindhoven flyplass

Det faktum at Eindhoven lufthavn er en militær flyplass som legger til rette for sivil luftfart, gir en ekstra dimensjon til politikkutformingen. Den unike strukturen for eierskap og ledelse, med Schiphol Group, provinsen Nord-Brabant og Eindhoven kommune som interessenter, indikerer at flyplassen har et felles ansvar som går utover bare kommersielle interesser.

spesiell tillatelse

Staten spiller en sentral rolle i å fastsette reglene rundt nasjonale flyplasser, inkludert Eindhoven lufthavn. Sivil luftfart på Eindhoven lufthavn er styrt av en spesiell tillatelse som bruker Eindhovens militære flybase, med Schiphol Group, provinsen Nord-Brabant, og Eindhoven kommune som aksjonærer. I forbindelse med Eindhoven Airport Pilot Case ble det søkt en balanse mellom økonomisk vekst og miljøpåvirkning, med involvering av regionale myndigheter, lokale innbyggere, sosiale organisasjoner og næringslivet.

Les også  Schiphol: Regjeringen kommer med en ny tiltakspakke mot støy

Tidligere statssekretær Pieter van Geel ledet Eindhoven Airport Trial Case. Van Geel ga råd til ministeren for infrastruktur og vannforvaltning i april 2019 om resultatene av pilotprosjektet. Les rådene Koblet til på nytt (PDF). Dette rådet er også tatt i betraktning Luftfartsnotat 2020–2050. Eindhoven Airports initiativ blir sett på som et testområde for fremtiden til nederlandsk luftfart, der bærekraft og regionalt engasjement går hånd i hånd.

Relaterte artikler:
NS