Pitane bilde

Nederland tar til høyre. Vi skal kjøre 140 km/t og det blir ingen kutt i byggingen av nye veier.

Denne "monsterseieren", som ulike medier beskriver den, markerer et viktig skifte i nederlandsk politikk. Nå som Geert Wilders' PVV har blitt det største politiske partiet i Nederland etter valget 22. november 2023, stokkes kortene også for mobilitet i vårt land. Etter valgseieren til PVV ledet av Geert Wilders 22. november 2023, er det spesifikke standpunkter til partiet om mobilitet, trafikk og offentlig transport i Nederland.

PVV ser på mobilitet som en viktig betingelse for frihet og streber etter å holde den både tilgjengelig og rimelig. Fokus er på å opprettholde rimelig kollektivtransport og kjøring, med vekt på bilen som et viktig transportmiddel. Likevel tilbyr PVV-partiprogrammet få spesifikke innsikter eller posisjoner på Schiphol, offentlig transport eller veiinfrastruktur, og mobilitet er kun kort til stede i programmet. Partiet fokuserer hovedsakelig på andre temaer, selv om PVV på den tiden sto opp for den nederlandske luftfartssektoren. 

(Teksten fortsetter under bildet)
PVV-leder Geert Wilders

«La oss se etter likheter og se hvor vi kan finne hverandre, ingen demokrat i Nederland kan ignorere de to millioner velgerne», sa Geert Wilders i en første reaksjon etter at det ble kjent at hans parti var blitt det største i Nederland.

Ved å slå fast at «ingen kan ignorere PVV lenger» etter en knusende seier, understrekes partiets mektige posisjon i nederlandsk politikk. Standpunkter om mobilitet er klare etter det politiske raset. PVV er mot kilometeravgifter og pendleravgifter, tar til orde for avskaffelse av 80 kilometer-soner og ønsker å øke fartsgrensen på enkelte veier til 140 km/t. PVV foreslår en obligatorisk innføring av førerprøve for yrkessjåfører fra CEE-land. Dette inkluderer ofte land som Polen, Tsjekkia, Slovakia, Ungarn, Romania, Bulgaria, og noen ganger de baltiske statene (Estland, Latvia og Litauen).

Les også  Jernbanearbeid forstyrrer reiseplanene i deler av Nederland

Partiet ønsker å utvide fartsgrensen på hovedveier og avskaffe de europeiske kjøre- og hviletidsbestemmelsene for lastebilsjåfører. PVV tar også til orde for avskaffelse av miljøsoner. Når det gjelder Schiphol, slår partiet fast at flyplassen må kunne vokse og at regelverket ikke skal være for strengt. Det etterlyses pliktig publisering av bensinpriser og det foreslås å stoppe bonuskulturen hos NS og ProRail og tilbakeføre kontrollen med jernbanen til regjeringen. PVV ønsker flere krefter for dirigenter til å takle det Wilders kaller "avskum".

(Teksten fortsetter under bildet)
Foto: Pitane Blue - Geert Wilders under Boerenprotest Zuiderpark Haag

Strukturen til PVV uten medlemmer har både praktiske og ideologiske implikasjoner for nederlandsk politikk. Det gir Wilders en unik grad av kontroll og smidighet, men det reiser også spørsmål om partiets indre demokrati og representativitet.

Geert Wilders (60), født 6. september 1963, og hans Parti for Frihet (PVV) har en unik posisjon i det nederlandske politiske landskapet, hovedsakelig på grunn av deres struktur som et parti uten medlemmer. Dette skiller PVV fra tradisjonelle politiske partier i Nederland og har både fordeler og ulemper.

ingen medlemmer

PVV, grunnlagt i 2006 av Wilders, er organisert som en stiftelse snarere enn et medlemsparti. Dette betyr at medlemskap ikke er mulig for publikum. Geert Wilders er det eneste offisielle medlemmet av partiet. Denne strukturen gir Wilders full kontroll over partiet og dets retning, slik at han kan ta beslutninger raskt og uten intern konsultasjon. Dette kan sees på som en fordel med tanke på effektivitet og unngåelse av interne konflikter og maktkamper, som ofte oppstår i tradisjonelle partier.

Les også  Taxisjåfører vil snart kunne snakke nederlandsk flytende nå som fristen er utsatt

På den annen side har dette designet også ulemper. På grunn av mangelen på et bredt medlemsgrunnlag, mangler PVV innspill, involvering og støtte fra en tradisjonell partibase. Dette kan føre til begrensninger i å nå et bredere publikum og skape bred oppslutning om deres politiske standpunkter. Dessuten kan mangel på internt demokrati og meningsmangfold innad i partiet føre til ensidig politikk, som kan føre til kritikk om partiets representativitet.

temaer

PVV har hovedsakelig fokusert på spørsmål som immigrasjon, islam, nasjonal suverenitet og EU. Wilders er kjent for sine frittalende og noen ganger kontroversielle posisjoner i disse områdene, noe som ofte fører til intense debatter både i og utenfor Nederland. Partiet har en betydelig tilhengerskare blant velgere som er bekymret for innvandring og EUs innflytelse, men har også harde motstandere på grunn av sine ofte polariserende posisjoner.

Relaterte artikler:
STARTPAKKE
Utskriftsvennlig, PDF og e-post