Pitane bilde

Paris-ordfører Anne Hidalgo sier hun ikke bare er bekymret for problemene med kollektivtransport under de olympiske leker.

Intensjonen om å senke fartsgrensen på ringveien i Paris, bedre kjent som Périphérique, til 50 km/t og begrense trafikken til ett kjørefelt for samkjørere, har blitt møtt med kritikk. Målet er å redusere CO2-utslippene i hovedstaden, men grundige analyser viser at disse tiltakene kanskje ikke gir ønsket effekt.

For det første er virkeligheten med daglig trafikk på Périphérique slik at i rushtiden er gjennomsnittshastigheten ofte allerede under 50 km/t. Dette betyr at den nye grensen vil ha liten eller ingen innvirkning på faktisk hastighet i de travleste timene, og derfor ingen innvirkning på utslippene. Påvirkningen kan være noe merkbar i nattetimene, men dette har liten eller ingen vesentlig effekt på miljøet. Dette reiser spørsmål om effektiviteten av dette tiltaket generelt.

samkjørere

Videre er beslutningen om å reservere et kjørefelt for samkjørere potensielt problematisk. Ifølge det franske økologidepartementet utgjør samkjøring bare omtrent 3 % av de daglige reisene. Dette tilsier at tiltaket kan føre til betydelige trafikkork og forskyvning av trafikken til andre veier, inkludert ytre bulevarder nærmere boligområder. Dette kan føre til økte plager og forurensning i disse områdene.

Disse avgjørelsene ser ut til å være en del av et større prosjekt fra bystyret for å "roe" Périphérique. Disse initiativene virker imidlertid ikke helt forankret i virkeligheten av urban mobilitet og kan sees på som en distraksjon fra andre nyere kontroverser, som f.eks. ordførerens reise til Tahiti. Videre ignorerer byen Paris stemmene til flertallet av Périphérique-brukerne, 80 % av dem bor ikke i Paris og som nylig har uttalt seg i stort antall mot prosjektet.

Med lekene som starter 26. juli 2024 og varer til 11. august, er det et klart behov for effektiv koordinering og forbedring av offentlig transport i Paris. De kommende månedene vil være avgjørende for å takle disse utfordringene og sikre en vellykket og jevn opplevelse for alle som er involvert i de olympiske leker.

(Teksten fortsetter under bildet)
Foto: ny fartsgrense og en spesiell Périphérique samkjøringsbane.

Ifølge det franske økologidepartementet utgjør samkjøring bare omtrent 3 % av de daglige reisene.

I forkant av de olympiske leker i Paris uttalte borgermester Anne Hidalgo nylig i et fransk talkshow at offentlig transport i Paris ikke vil være klargjort i tide til arrangementet. Med mindre enn ett år igjen, er det økende bekymring for kapasiteten og effektiviteten til Paris transportnettverk for å håndtere den forventede tilstrømningen av besøkende og idrettsutøvere.

infrastruktur

Hidalgos kommentarer understreker de allerede eksisterende problemene parisere står overfor hver dag når de reiser i byen. Hun advarer om at OL kan forverre disse problemene, spesielt på grunn av mangel på tilstrekkelig med tog og generell kollektivtransport. Disse uttalelsene fra ordføreren har imidlertid irritert samferdselsminister Clément Beaune. Han kritiserer Hidalgo for dens negative holdning til kollektivtransport og hevder at den bidrar lite til å finne løsninger. Beaunes frustrasjon ser ut til å ligge i Hidalgos fravær fra viktige møter og hennes kritikk av andre, samtidig som hun ikke tar en aktiv rolle i å løse problemene selv.

Regionspolitiker Valérie Pécresse uttrykker derimot en mer optimistisk tone. Hun er overbevist om at offentlig transport i Paris til syvende og sist vil kunne møte lekenes utfordringer. Hennes tillit tilsier at flere forberedende tiltak kan tas eller planlegges enn det som er foreslått av Hidalgo. Med lekene som starter 26. juli neste år og varer til 11. august, er det et klart behov for effektiv koordinering og forbedring av offentlig transport i Paris. De kommende månedene vil være avgjørende for å takle disse utfordringene og sikre en vellykket og jevn opplevelse for alle som er involvert i de olympiske leker.

Relaterte artikler:
Kalenderpakke
Utskriftsvennlig, PDF og e-post