Pitane bilde

På veien med Harry om virkeligheten med elektrisk studenttransport.

På en vanlig arbeidsdag møter vi Harry, en erfaren sjåfør fra transportselskapet Willemsende Koning, mens han lader sin elektriske varebil ved De Somp langs A50. Med mer enn 30 års erfaring i yrket deler Harry sin innsikt om utfordringene og endringene innen studenttransport etter hvert som overgangen til elektriske kjøretøy blir mer vanlig.

Harry sier om fremtiden til elektrisk studenttransport: «Det er en god utvikling, spesielt med tanke på bærekraft. Men det krever en ny måte å jobbe og tenke på, både for sjåfører og planleggere. Det er en læringsprosess for oss alle.»

distriktene

Harry, som hovedsakelig kjører på landsbygda, understreker de lange reisene som mange studenter må gjøre. Elektrisk kjøring kommer med unike utfordringer, som frykten for å stoppe i veikanten med barn om bord. Å finne egnede sjåfører til skoleskyss blir også stadig vanskeligere, blant annet fordi det dreier seg om en bestemt målgruppe som ikke kan betjenes av alle med førerkort.

Til tross for det ofte negative bildet rundt studentene han frakter, snakker Harry positivt om sine erfaringer og arbeidsgiveren. Hendelser er sjeldne og totalt sett liker han turene. Han er så heldig å kunne bruke FastNeds hurtigladere takket være fritak fra arbeidsgiver. Dette er imidlertid ikke for alle sjåfører. Med dagens strømpriser er ikke lading hjemme et alternativ for Harry, noe som gjør planlegging av ladetider til en konstant bekymring.

– Planleggerne tenker noen ganger at det er akkurat som med dieselbusser, men det er ikke tilfelle. Man kan ikke bare planlegge ekstraturer uten å ta hensyn til ladetid og rekkevidde. Det må virkelig forbedres, understreker Harry. Han sier at han må kommunisere jevnlig med kontrollsentralen om gjennomførbarheten av enkelte ruter og rutetider."

(Teksten fortsetter under bildet)
Foto: © Pitane Blue - Fastned ladestasjon

"Elektrisk kjøring er virkelig en overgang, både for oss sjåfører og for selskapet. Vi må hele tiden være oppmerksomme på vårt utvalg og tilgjengeligheten av ladepunkter." Han forklarer at selv om han synes overgangen til elektrisk kjøring generelt sett er positiv, må planleggingsteamet noen ganger likevel venne seg til begrensningene og mulighetene til elbiler.

Han understreker at elektrisk kjøring blir stadig mer normal, men er forsiktig med å gå i stå. Ladetiden underveis kan være opptil 45 minutter, noe som betyr at den må lades regelmessig, spesielt fordi planleggerne ikke tar tilstrekkelig hensyn til varebilens rekkevidde. 

Harry forteller også om samspillet med elevene: «Du bygger virkelig et bånd med barna. Ja, det er dager da det er litt mer utfordrende, men totalt sett er de bare morsomme turer. Du ser dem vokse og utvikle seg, men du må vite hva du skal gjøre og hvordan du skal håndtere barn med nedsatt funksjonsevne.»

overgang

Historien hans illustrerer overgangen til elektrisk transport i sektoren og innvirkningen den har på den daglige driften. Fra planleggingsutfordringer til å sikre studentenes sikkerhet, elektrisk studenttransport er en verden i endring. Det er virkelig verdifullt å fremheve erfaringene til Harry, et navn vi valgte for artikkelen vår, fordi de gir et annet perspektiv på overgangen til elektrisk studenttransport. Historien hans viser de praktiske realitetene og utfordringene sjåfører møter i overgangen til mer bærekraftige transportmetoder. 

Kanskje vil våre lesere få en dypere innsikt i både de positive og utfordrende aspektene ved denne endringen i bransjen og vakkert yrke som drosjesjåfør i studenttransport. Ønsker du selv å begynne å jobbe som taxisjåfør, ta en titt på ledige stillinger ledige stillinger hos transportselskapet Willemsen de Koning. Hver dag frakter de tusenvis av barn over hele Nederland til og fra skolen deres. Disse elevene bor ikke i gang- eller sykkelavstand fra skolen sin, eller offentlig transport er ikke et alternativ for dem. Derfor er det laget elevskyss til og fra vanlig eller spesialundervisning, hvor barna trives og kan utvikle seg optimalt. 

Illustrasjonsfoto: Willemsen-de Koning

Relaterte artikler:
STARTPAKKE
Utskriftsvennlig, PDF og e-post