Pitane bilde

Måten kostnadene blir veltet over på kollektivbrukerne er fortsatt et diskusjonspunkt.

De olympiske leker 2024 i Paris gir mer enn bare sportslig spenning. En nylig kunngjøring fra Île-de-France Mobilités (IDFM) om et nytt billettsystem for offentlig transport designet spesielt for lekene har skapt oppsikt. Denne justeringen strider mot de tidligere lovede gratis transportmulighetene under de olympiske leker, noe som har ført til mye diskusjon.

IDFM har presentert det nye 'Paris 2024'-passet, som vil være tilgjengelig fra 20. juli til 8. september, med sikte på å lette turistopplevelsen og begrense køer. Laurent Probst, administrerende direktør i IDFM, understreker at dette passet er rettet mot å forbedre informasjonstilbudet til passasjerer og styringen av passasjerstrømmene. Med priser som varierer fra 16 euro for én dag til 70 euro for en uke, er dette passet betydelig dyrere enn de gjeldende ukentlige prisene.

Denne nye prispolitikken, som innføres spesielt for de olympiske leker, reiser spørsmål om tilgjengeligheten og rimeligheten av transport for både turister og lokale innbyggere.

(Teksten fortsetter under bildet)
Bilde: Pitane Blue - Paris i oppkjøringen til OL i 2024

"Dette Paris 2024-passet er designet for å forenkle turistopplevelsen så mye som mulig, men også for å redusere køer og la billettagenter fokusere på å gi informasjon til passasjerer og administrere passasjerflyt."

Denne prisøkningen er en del av en større plan der IDFM investerer 200 millioner euro for å øke metro- og togtilbudet med 15 % under de olympiske leker. Denne planen er rettet mot å imøtekomme de forventede 10 millioner turistene. Valérie Pécresse, president for Île-de-France regionråd, har understreket viktigheten av å sette «den riktige prisen» der lokale innbyggere ikke vil bære byrden av disse økningene. Abonnenter med måneds- eller årsabonnement fra Navigo, Imaginaire R-pass eller seniorpass påvirkes ikke av disse økningene.

"Det er ikke snakk om at Francilians betaler disse kostnadene. Abonnenter med et månedlig eller årlig Navigo-abonnement, et Imaginaire R-pass eller et seniorpass vil ikke bli berørt av disse økningene."

Kunngjøringen kommer midt i misnøye blant parisere over den nylige økningen i Navigo-passet, som vil øke fra €2024 til €86,10 per måned i januar 86,40, en økning som tilskrives inflasjonsraten på 2 %. Alt dette peker på en økende bekymring blant innbyggerne for de økende kostnadene knyttet til de olympiske leker i 2024.

Relaterte artikler:
CDTONLIN
Utskriftsvennlig, PDF og e-post