Pitane bilde

Det er omtrent det minste du kan si etter kunngjøringen fra avtroppende infrastrukturminister Mark Harbers. Statsadvokaten har besluttet å forlenge dagens dispensasjonsordning, som gjør det mulig å kjøre tyngre elektriske varebiler med B-førerkort, kun til 1. juli 2024.

Den siste beslutning Statsadvokatens vedtak om å forlenge dagens fritaksordning for kjøring av tunge elektriske varebiler med B-førerkort kun frem til 1. juli 2024 har skapt oppsikt i den nederlandske mobilitetssektoren. Denne beslutningen, som har en direkte innvirkning på nullutslippslogistikk, blir sett på som en trussel mot utviklingen mot bærekraftige og levedyktige byer.

Etter gjeldende regelverk har førere med B-førerkort lov til å kjøre elektriske varebiler inntil 4.250 XNUMX kg, fritak for C-førerkort. Denne ordningen er viktig for å kompensere for den ekstra vekten til batteriene uten å miste ladekraft. Det er frykt for at denne endringen vil undergrave bærekraftig logistikkinnsats og redusere effektiviteten, spesielt i bysentra og shoppingområder.

Denne beslutningen har skapt stor bekymring blant ulike organisasjoner, som Transport & Logistiek Nederland (TLN), Royal RAI Association, evofenedex, VNA, BOVAG, Bouwend Nederland, Techniek Nederland, INretail, VNO-NCW og MKB-Nederland. De anser perioden for kort og uakseptabel, spesielt fordi mange sjåfører ikke har stort førerkort.

«Det var en pilot som ikke viste at denne typen varebiler ville være mindre trygge. Dessuten er alle disse kjøretøyene tillatt av RDW. Siden når er det Statsadvokaten som avgjør om noe er trygt eller utrygt? Dette er litt som om verden snudde opp ned!»

Post understreker at sikkerheten til elektriske varebiler ikke er i fare, gitt tidligere piloter og RDW-godkjenninger. Sektoren etterlyser en forlengelse av ordningen til minst 1. januar 2025 for å gjennomføre nødvendige lovtilpasninger. 

Les også  Unge sjåfører bak rattet i tunge kjøretøy er på en farlig kurs
(Teksten fortsetter under bildet)
DHL leveringstjeneste

«Et selskap som DHL kan bokstavelig talt parkere en investering på 40 millioner euro langs veien og ikke bare oss. Men enda mer skuffende er det at regjeringen direkte hindrer energiomstillingen i sektoren. Regjeringen som først ba oss om å gjøre denne investeringen, låser nå de facto de samme bussene.»

Denne beslutningen påvirker også store aktører som DHL, som har investert betydelig i elektriske varebiler. De kan nå se sine investeringer og innsats for energiomstillingen frustrert. Roelof Hofman, COO i DHL, uttrykker sin skuffelse over muligheten for at en stor del av deres elektriske flåte forblir ubrukt.

Det er betydelig mangel på sjåfører med C-førerkort, noe som utgjør en ekstra utfordring for bedrifter som har investert i elektriske varebiler. Ulike bransjeorganisasjoner gjør nå en innstendig appell til det nye Representantenes hus om å gripe inn og støtte overgangen til bærekraftige, elektriske kjøretøy. De håper på en fleksibel utvidelse av toleranseordningen inntil ny lovgivning trer i kraft.

Registrering
Relaterte artikler:
Eindhoven
Utskriftsvennlig, PDF og e-post