Utskriftsvennlig, PDF og e-post
Pitane bilde

Hendelsen tyder på at det fortsatt er en lang vei å gå, mens den reisende ser på og stiller spørsmål om hva i all verden yrket driver med?

Spenningen mellom vanlige drosjesjåfører og sjåfører av den nettbaserte taxitjenesten Uber er høy i nederlandske byer. Denne konflikten nådde nylig et nytt lavpunkt i Eindhoven, hvor en konfrontasjon mellom en Uber-sjåfør og kolleger fra autoriserte taxiorganisasjoner (TTOer) eskalerte.

En lørdagskveld på Stationsplein i Eindhoven ble følelsene høye da en gruppe taxientreprenører gikk inn i en konfrontasjon med en Uber-sjåfør. Situasjonen forverret seg da Uber-sjåføren, angivelig i et forsøk på å forsvare seg, gjorde vinkende bevegelser med en skrutrekker. Selv om ingen ble skadet, fremhever denne hendelsen den økende misnøyen og konkurransen mellom tradisjonelle drosjesjåfører og de av den innovative taxiplattformen.

Konflikten mellom tradisjonelle drosjer og Uber er ikke ny. Siden Uber kom på det nederlandske markedet har det vært vedvarende spenninger, ofte drevet av forskjeller i arbeidsforhold, inntekt og markedsadgang. Ifølge Eindhoven kommune er det kun TTO-drosjer som har lov til å bruke de offisielle drosjeholdeplassene. Uber, derimot, opererer i det de kaller «ringe- og bestillingsmarkedet».

Denne kampen er symptomatisk for et større problem innen drosjenæringen. Mange selvstendig næringsdrivende sjåfører sliter med å få en anstendig familieinntekt. Dette, kombinert med økende press fra konkurranse, kan føre til aggresjon og desperasjon. Hendelsen i Eindhoven er et tragisk eksempel på hvordan opphetede følelser kan løpe i en sektor der konkurransen blir stadig mer intens.

(Teksten fortsetter under bildet)
Foto: © Pitane Blue - Taxiholdeplass ved Eindhoven sentralstasjon.

Situasjonen i Eindhoven reiser spørsmål om regulering og kontroll innen drosjenæringen. Mens Uber understreker at sjåførene deres også kan bli med i TTO-er, er kjernen av problemet fortsatt den ujevne spilleplassen og spenningene dette medfører. Spenninger mellom Uber-sjåfører og tradisjonelle drosjesjåfører i Nederland er ikke uvanlig, og hendelser spenner fra protester til mulig kriminell aktivitet. Det er fortsatt vanskelig for reisende å bygge et tillitsforhold til yrkesgruppen innenfor boardingmarkedet.

svindlere

Et godt eksempel fant sted i Amsterdam, hvor en stor gruppe taxisjåfører stormet Ubers hovedkvarter og ropte at selskapet var «svindlere». Denne aksjonen, organisert av fagforeningen FNV, la vekt på sjåførenes krav om enten å bli behandlet som virkelig selvstendig næringsdrivende eller å bli ansatt. Til tross for at Uber hevder at sjåførene deres har tjent 35 % mer det siste året og at 94 % ikke ønsker å bli ansatt, er misnøyen fortsatt høy blant tradisjonelle drosjesjåfører.

Et annet eksempel på misnøye var demonstrasjonen av mer enn 200 drosjesjåfører på Malieveld i Haag. Disse sjåførene, fra Amsterdam og Rotterdam, protesterte mot det de ser på som urettferdig konkurranse fra Uber. Deres sinne ble delvis drevet av høyere forsikringspremier, som de tilskriver ulykker med Uber-sjåfører. I Amsterdam og omegn var det tre dødsulykker med Uber-sjåfører på slutten av fjoråret og begynnelsen av dette året, der fire personer omkom.

I tillegg er det også en bekymringsfull trend med drosjesjåfører som er involvert i kriminell virksomhet. Mer enn halvparten av drosjesjåførene i Amsterdam var involvert i en straffbar handling de siste tre årene. Forskere beskriver drosjer som et perfekt dekke for å legge til rette for kriminelle organisasjoner, med 71 av de 1050 taxiselskapene som opererer i Amsterdam identifisert som "muligens useriøse". De siste tre årene har det ifølge politiet vært 22.339 hendelser med drosjer i Amsterdam, hvorav én av ti involverte voldsforbrytelser.

Bilder kun for illustrative formål av Eindhoven sentralstasjon.

Registrering
Relaterte artikler:
CDTONLIN