Utskriftsvennlig, PDF og e-post
Pitane bilde

For bussoperatører kommer stengingen som en lyn fra klar himmel.

Rijkswaterstaats intensjon om å innføre et forbud mot lastebiler og busser over broen på A29 nær Purmerend med virkning fra mandag 7. april, har ført til misnøye blant bussoperatører. Tiltaket, som skal ivareta sikkerheten til brua og menneskene som arbeider med forsterkningsprosjektet, oppleves av sektoren som overdreven og ubegrunnet.

Bertho Eckhardt, styreleder i Royal Dutch Transport, uttrykker sin overraskelse over denne plutselige avgjørelsen. "Vi forstår at sikkerhet kommer først, men det virker som Rijkswaterstaat bruker en kanon for å drepe en mygg," sier han. I følge Eckhardt overskrider ikke busser grensen på 18 tonn, selv når de er fullastet. Dette til tross for at Rijkswaterstaat uttaler at kjøretøy over 25 tonn utgjør en fare for broens strukturelle integritet.

Men i nyere tid har opptil 400 overvektige lastebiler kjørt over broen hver dag, og regelmessig overskredet tillatt maksimal belastning. Eckhardt mener det er urimelig at trenere som ikke overskrider denne grensen nå også er underlagt forbudet. «Dette er uforståelig. Uten forutgående konsultasjon blir vi konfrontert med konsekvensene av andres krenkelser, forklarer han.

Nedleggelsen rammer ikke bare busselskapene, men også samfunnet. Trenere bidrar betydelig til å redusere trafikkork; en enkelt buss tar i gjennomsnitt 30 personbiler av veien. I tillegg spiller de en viktig rolle i sosial trafikk ved for eksempel å frakte elever, støtte kollektivtransport og frakte idrettslag til konkurranser.

Les også  Bevissthet: hva får unge mennesker til å kaste gjenstander fra broer?
(Teksten fortsetter under bildet)
Bertho Eckhardt
Foto: © Pitane Blue - KNV-formann Bertho Eckhardt

Eckhardt understreker de økonomiske konsekvensene av stengingen og ber Rijkswaterstaat om umiddelbart å reversere tiltaket for busser. – Skadene på vår sektor er enorme. Vi vil også kontakte minister Harbers for infrastruktur og vannforvaltning så snart som mulig for å argumentere for en rask løsning, sier han.

Busssektoren i Nederland er ikke bare en viktig del av det nasjonale transportnettverket, men bidrar også betydelig til turismen i områder som Edam og Volendam. Hvert år er nederlandske bussselskaper ansvarlige for ikke mindre enn 7 milliarder passasjerkilometer.

Med denne stengingen står ikke bare interessene til busselskapene på spill, men også effektiviteten til det nederlandske transportsystemet. Spørsmålet gjenstår om Rijkswaterstaat vil være villig til å revurdere sin posisjon og revurdere behovet for dette drastiske tiltaket.

Registrering
Relaterte artikler:
Kalenderpakke