Utskriftsvennlig, PDF og e-post
Pitane bilde

Herna Verhagen, administrerende direktør i PostNL, har uttalt seg om behovet for å justere leveringsdager for å gjøre selskapets tjenester fremtidssikret.

PostNL står igjen overfor drastiske endringer midt i økonomiske utfordringer og vedvarende kritikk av tjenestene sine. Det velkjente nederlandske postvesenet, som en gang startet som et statseid foretak og nå har utviklet seg til et fullstendig privatisert selskap, er på et tidspunkt da prisen på et frimerke stiger igjen, denne gangen til 1,14 euro. Prisøkningen kommer på et tidspunkt da PostNL melder om et tap på 8 millioner euro i første kvartal i år, et kraftig fall sammenlignet med et overskudd på 4 millioner euro i samme periode i fjor.

leveringsdager

Årsakene til dette økonomiske tilbakeslaget er mangefasetterte. På den ene siden har PostNL i årevis opplevd en nedgang i volumet av sendt materiale, en trend som også er synlig i andre europeiske land. Dette tilskrives hovedsakelig digitalisering av kommunikasjon. Herna Verhagen, administrerende direktør i PostNL, har uttalt at dette volumfallet tvinger dem til drastiske tiltak, som å revidere leveringsdagene. Der Nederland var vant til slagordet «i posten i dag, levert i morgen», går dette nå over til «levert innen to dager» og muligens i fremtiden til «innen tre dager».

Herna Verhagen, administrerende direktør i PostNL, har uttalt seg om behovet for å justere leveringsdager for å gjøre selskapets tjenester fremtidssikret. I sine uttalelser understreker hun viktigheten av disse tilpasningene for å opprettholde en pålitelig og tilgjengelig posttjeneste.

"Hvis vi ønsker å holde posten tilgjengelig og pålitelig, må vi bytte fra "i posten i dag, levert i morgen" til "i posten i dag, levert innen to dager" så snart som mulig, og til slutt "levert innen tre dager" ."

Disse justeringene krever imidlertid endringer i lovgivning, fordi PostNL, som operatør av den universelle posttjenesten (UPD) i Nederland, er bundet av strenge regler. UPD forplikter PostNL til å levere minst 95 prosent av brevposten fra tirsdag til lørdag neste leveringsdag. Selskapet har tidligere mottatt en bot på 2 millioner euro fra den nederlandske myndigheten for forbrukere og markeder (ACM) for manglende overholdelse av disse leveringstidene.

Les også  PostNL under ild: Statsråd Adriaansens legger frem plan
(Teksten fortsetter under bildet)
Herna Verhagen
Foto: Herna Verhagen, administrerende direktør i PostNL

Konsernsjefen håper politikerne vil samarbeide for å realisere nødvendige lovendringer slik at selskapet kan fortsette å drive effektivt innenfor rammene av det forbrukerne finner akseptabelt.

Økonomisk har selskapet forsøkt å håndtere økende kostnader ved for eksempel ikke lenger å levere post på mandager, gitt det lave tilbudet den dagen. Dette tiltaket ble gjort for å sikre at kostnadene for et frimerke ikke øker mer enn nødvendig. Men nylig avsluttede tariffforhandlinger med fagforeningene FNV, CNV og BVPP, der postansatte skal få 19 prosent lønnsøkning i trinn, vil utvilsomt føre til ytterligere økonomisk press på bedriften.

Kritikken mot PostNL er ikke bare begrenset til de økonomiske og operasjonelle aspektene i Nederland. Selskapet står overfor juridiske utfordringer i Belgia. Den belgiske påtalemyndigheten krever en bot på over 24 millioner euro mot den belgiske avdelingen av PostNL for ulovlig bruk av underleverandørpersonell, som innebar alvorlige overgrep som bruk av førere uten førerkort og mindreårige som jobbet for lenge timer.

Denne kombinasjonen av operasjonelle, økonomiske og juridiske utfordringer legger en stor belastning på PostNLs ledelse. Herna Verhagen, en gang erklært som den mektigste kvinnen i Nederland, understreker i en videomelding behovet for å tilpasse tjenestene til dagens virkelighet.

aksjonærer

Aksjonærrollen er avgjørende i PostNLs forretningsdrift, spesielt i tider med økonomiske utfordringer og strategiske revisjoner som nå. PostNLs fremtredende aksjonærer inkluderer Vesa Equity Investment, Talpa Beheer BV og BlackRock Inc. Disse aksjonærene har betydelig innflytelse på selskapets politikk gjennom sin deltagelse i kapitalen og den strategiske retningen fastsatt under aksjonærmøtene.

Les også  Kommunestyret: flere ressurser til overvåking av målgruppetransport

Vesa Equity Investment, et investeringsselskap grunnlagt av den tsjekkiske milliardæren Daniel Křetínský, er kjent for sitt engasjement i flere store europeiske selskaper. Vesas investeringsstrategi er typisk fokusert på å skaffe seg betydelige, innflytelsesrike posisjoner i deres porteføljeselskaper, noe som gir dem en sterk stemme i strategiske beslutninger.

Talpa Beheer BV, grunnlagt av den nederlandske mediemagnaten John de Mol, har også en historie med aktivt engasjement i selskapene de investerer i. Talpas innflytelse i strategiske beslutninger kan føre til viktige retningsendringer, spesielt når det gjelder bedriftens kommunikasjons- og markedsstrategier, gitt selskapets bakgrunn innen media og underholdning.

BlackRock Inc., en av de største kapitalforvalterne i verden, er kjent for sitt fokus på bærekraftig investeringspraksis. Deres engasjement i PostNL kan påvirke hvordan selskapet tilpasser sine operasjonelle og strategiske beslutninger med langsiktige mål, inkludert bærekraft og sosialt ansvar.

Registrering
Relaterte artikler:
App Stores