Utskriftsvennlig, PDF og e-post
Pitane bilde

Retningslinjer reiser spørsmål om rettferdigheten og rimeligheten til DHLs arbeidspraksis.

Den daglige arbeidsmengden til pakkeleverandører er et mye diskutert tema, men vi får det sjelden et blikk inn i de virkelige utfordringene og presset disse arbeiderne står overfor. Ronald Otto deler historien om sønnen sin, en pakkeleverer, som nylig kastet et lysende lys over DHLs operasjonelle praksis.

Ifølge Otto blir DHL-pakkeleverandørene konfrontert med stramme tidsfrister som knapt virker oppnåelige. Sønnen hans måtte levere 170 pakker i løpet av 8 timer på en arbeidsdag, noe som tilsvarer bare rundt 2,82 minutter per pakke. Dette inkluderer kjøring, ringing i bjella, venting og å finne plass til pakken. Til tross for at DHLs leveringsapp beregner kjøretider, ser det ut til at tidspresset pålagt av planleggingen tvinger leveringssjåførene til å jobbe seg gjennom pausene.

Historien om sønnen til Otto viser hvordan en typisk arbeidsdag kan gå av stabelen. Han startet dagen en halvtime senere enn planlagt og jobbet uten nevneverdige pauser til klokken 19, halvannen time lenger enn planlagt tid. Til tross for dette klarte han ikke å levere alle pakkene og måtte returnere med 30 uleverte pakker.

Dette resulterte i en økonomisk bot for leveringspersonen. Selv om han jobbet 9,5 timer, fikk han bare betalt for 7,5 timer. DHL belastet ham ikke for den halvtimen han startet for sent og de ytterligere 1,5 timene han jobbet fordi han ikke fullførte ruten innen den tildelte tiden. Denne policyen reiser spørsmål om rettferdigheten og rimeligheten til DHLs ansettelsespraksis.

Sønnen til Otto jobbet en dag lenger enn planlagt time for å levere alle pakkene. Selv om han jobbet 9,5 timer, fikk han bare betalt for 7,5 timer. Dette fordi han startet en halvtime for sent, noe som ble trukket fra arbeidstiden hans, og fordi han ikke fikk levert alle pakkene innenfor fastsatt arbeidstid. DHL kompenserte ham ikke for de ekstra 1,5 timene han jobbet, og fungerte faktisk som en "straff" for ikke å fullføre ruten som planlagt.

Ronald Ottos historie beskriver en form for bøtesystem hos DHL som fungerer på en indirekte måte. Det er ikke en direkte bot som ilegges, men snarere en metode for å beregne lønn som kan føles som en økonomisk straff for budsjåførene.

(Teksten fortsetter under bildet)
DHL
DHL leveringstjeneste

Etter å ha hørt om situasjonen rundt arbeidsmengden og behandlingen av sønnen, hadde Ronald Otto diskusjoner med både region- og HR-sjefen i DHL. De antydet at de ikke oppfordrer til kjøreatferd, som for eksempel fartsovertredelse, og at det er et spesielt telefonnummer for leveringssjåfører for å melde fra om problemer. Til tross for disse kommunikasjonslinjene ser det imidlertid ut til at problemer som sønnens i praksis ikke blir løst effektivt.

Dessuten ser ikke DHLs planlegger i Ede ut til å være åpen for tilbakemeldinger eller justeringer. Klager på den urimelige arbeidsbelastningen sendes tilbake til samme planlegger, og etterlater ansatte i en ond sirkel uten utsikter til forbedring. Likevel indikerer DHL at de ikke oppfordrer til hensynsløs kjøring og at ansatte med klager kan ringe et spesielt telefonnummer. Men i praksis ser ikke dette alltid ut til å føre til løsninger.

Det er interessant hvordan DHL organiserer arbeidsrutene. En leveringsperson bør tildeles et utpekt område for å forbedre effektiviteten og hastigheten, men dette er ikke alltid tilfelle. Onboarding-prosessen fremstår også som utilstrekkelig, noe som bidrar til utfordringene leveringssjåfører står overfor.

Ronald Otto stiller et viktig spørsmål: hva om leveringssjåfører fikk mer tid og rom til å utføre arbeidet rolig og nøyaktig? Dette kan føre til færre feil, mindre skader, lengre levetid på kjøretøyene, og fremfor alt fornøyde kunder. Ronald Otto lurer på hva som ville skje hvis de lot leveringsfolkene jobbe mer rolig og nøyaktig slik at de ikke kommer med falske «ikke hjemme»-meldinger.

dessverre...

«Dessverre fungerte det ikke»-meldingen som Ronald Otto nevner brukes av DHL for å informere mottakere når en pakke ikke kan leveres som planlagt. Denne typen meldinger er en standardprosedyre i pakkeleveringsbransjen, beregnet på å opprettholde kommunikasjonen mellom leveringsperson og pakkemottaker når uforutsette omstendigheter hindrer levering.

Når det gjelder sønnen til Otto, sendes denne meldingen fordi han til tross for ekstra innsats og arbeid utenom ordinær åpningstid ikke klarte å levere alle pakkene innenfor ruten sin i tide. Ottos sønns situasjon er et tydelig eksempel på at presset om å levere raskt kan føre til stress, ubetalte timer og til syvende og sist en mindre effektiv tjeneste. Dette reiser spørsmålet om gjeldende driftsstandarder er til beste for ansatte og kunder.

Registrering
Relaterte artikler:
App Stores