Utskriftsvennlig, PDF og e-post
Pitane bilde

Det er ikke lett å fastslå hva for eksempel en trafikant eller togpassasjer må betale for å dekke infrastrukturkostnader og kostnadene ved negative effekter.

Kunnskapsinstituttet for mobilitetspolitikk (KiM) publiserte nylig en dybdeanalyse av de økonomiske og sosiale konsekvensene av å overføre mobilitetskostnader til brukere og forurensere. Studien, med tittelen 'Den ubetalte regningen for mobilitetsbruk', belyser kompleksiteten ved å fullføre infrastrukturkostnader og kostnadene ved negative påvirkninger som luftforurensning, støy og trafikkork. Denne forskningen er avgjørende i debatten om hvordan samfunnet håndterer de skjulte kostnadene ved mobilitet.

Ifølge KiM gir prinsippet «bruker og forurenser betaler» en rettferdig tilnærming til å dele kostnadene knyttet til mobilitet. Ved å eksplisitte disse kostnadene oppfordres reisende og godstransportører til å ta mer bevisste valg om transportmidler, rute og tid, noe som kan føre til mindre miljøbelastning og trafikkbelastning. Dette prinsippet kan også øke den generelle velstanden ved å oppmuntre til atferdsendringer som reduserer transportens negative eksternaliteter.

Inntektene som genereres fra lading kan også brukes til å finansiere infrastruktur, som bygging av sykkelveier og veivedlikehold, eller til tiltak som motvirker negative effekter av mobilitet, som tilskudd til elbiler eller montering av støyskjermer.

(Teksten fortsetter under bildet)
Foto: Pitane Blue - Utrecht stasjon

Beregningen av de faktiske kostnadene som må belastes fremstår imidlertid som en kompleks problemstilling. Å fastsette disse kostnadene krever ganske mange forutsetninger og valg, for eksempel nøyaktig hvilke kostnader som skal belastes og i hvilken grad. Dessuten er tilgjengeligheten til detaljerte data om infrastrukturutgifter fra ulike myndighetsnivåer – sentralregjering, provinser og kommuner – ofte begrenset. Dette gjør det vanskelig å utarbeide en nøyaktig 'ubetalt regning'.

Les også  Valg: Europa investerer millioner i bærekraftig transport i Nederland

I tillegg til de tekniske og administrative utfordringene med å fastsette disse kostnadene, medfører implementeringen av «brukeren og forurenseren betaler»-prinsippet også betydelige gjennomføringskostnader. Spørsmålet er om disse kostnadene oppveier de sosiale fordelene. Særlig lavere inntektsgrupper kan bli uforholdsmessig påvirket av høyere reisekostnader, noe som kan begrense deres tilgang til mobilitet og dermed øke sosial ulikhet.

din KiM-rapport understreker behovet for nøye vurdering av fordeler og ulemper ved å overføre mobilitetskostnader. Den gir et rammeverk for beslutningstakere for å vurdere hvilken tilnærming som er mest effektiv for å fremme bærekraftig og rettferdig mobilitet.

Registrering
Relaterte artikler:
Amsterdam