Utskriftsvennlig, PDF og e-post
Pitane bilde

Til tross for at den tidligere modellforskriften ble utarbeidet i samarbeid med kommuner, har VNG fått kritiske spørsmål fra kommunalt ansatte de siste årene.

Den nylig endrede VNG-modellforordningen om studenttransport innebærer subtile, men viktige endringer for kommuner i Nederland. Oppdateringen, som erstatter desember 2020-versjonen, legger ny vekt på tilpasset transport og fremme av selvhjulpenhet blant elever med nedsatt funksjonsevne.

Forskriften inneholder nå en mer detaljert beskrivelse av «adaptiv transport». Dette inkluderer enhver form for transport som er spesielt tilrettelagt av kommunen for barn som på grunn av funksjonshemming ikke kan bruke kollektivtransport selvstendig. Dette inkluderer et bredt spekter av alternativer, fra refusjoner for sykkeltransport til tilbud av spesialtilpassede kjøretøy.

Et påfallende nytt element i forskriften er innføringen av «utviklingsplanen for persontransport». Denne planen kan utarbeides av høgskolen for studenter som fyller ni år. Målet med denne planen er å hjelpe disse elevene med å utvikle ferdighetene som trengs for å reise selvstendig så mye som mulig. Dette markerer et betydelig skifte mot å oppmuntre til uavhengighet hos disse unge menneskene.

VNG-modellforskriften om finansiering av studenttransport av desember 2020 erstattes av en ny versjon, VNG-modellforskriften om studenttransport. Denne utskiftingen har en rekke begrensede konsekvenser for politikk og gjennomføring i kommunene.

Også i ny forskrift stor vekt på kostnadseffektivitet. Kommunen ser etter det billigste passende transportalternativet som dekker elevens behov. Beslutningene om dette tas ut fra den enkelte elevs individuelle situasjon, noe som gjør at tilpasning er sentralt i kommunens tilnærming.

Les også  Brussel retningslinjer eller lovgivning: velsignelse eller byrde for Nederland?
(Teksten fortsetter under bildet)
sykkel
Fra sykkelgodtgjørelse til tilpasset varebil nyter kommunene elevtransporten.

Gjennomføringen av forskriften er imidlertid ikke uten utfordringer. Det krever tett samarbeid og tydelig kommunikasjon mellom kommunale avdelinger, skoler og foreldre. Dette er avgjørende for å sikre at hver elev får den støtten de trenger.

I tillegg har kommunen effektivisert prosessen for å søke om samferdselsanlegg. Søknader kan sendes inn både digitalt og på papir, hvor rådet får i oppgave å fatte vedtak innen åtte uker etter mottatt fullstendig søknad. Denne perioden kan forlenges med ytterligere fire uker om nødvendig.

Videre sikrer klare retningslinjer for vurdering av avstand og vei til nærmeste tilgjengelige skole at transport er både kostnadseffektiv og tilgjengelig. Dette forsøker å forbedre mobiliteten til elever med spesielle behov og gjøre inkluderende opplæring mer tilgjengelig.

Denne policyen illustrerer den fortsatte innsatsen til nederlandske kommuner for å garantere like utdanningsmuligheter for alle elever, uavhengig av deres fysiske eller kognitive begrensninger. Den viser en klar fremgang i tenkningen om utdanning og mobilitet, rettet mot integrering og uavhengighet av unge mennesker med spesielle behov.

Registrering
Relaterte artikler:
Kalenderpakke