Utskriftsvennlig, PDF og e-post
Pitane bilde

Denne avtalen, fordelt på 26 sider, skisserer en ambisiøs politikk på ulike fronter, alt fra økonomi til migrasjon.

Etter lange forhandlinger er det hvit røyk: makshastigheten på nederlandske motorveier øker. I følge den nye koalisjonsavtalen til PVV, VVD, NSC og BBB, kalt 'Håp, mot og stolthet', skal makshastigheten utenfor rushtiden igjen økes til 130 km/t. Dette er en klar kursendring i forhold til tiltaket som ble innført i mars 2020, hvor hastigheten ble redusert til 100 km/t av miljøhensyn.

Det tas også viktige grep innen infrastruktur og kollektivtransport. Fartsgrensen på enkelte motorveier økes til 130 kilometer i timen. Det investeres også i offentlig transport, med spesiell oppmerksomhet til Lelylijn, en ny togforbindelse som forbinder Lelystad med Groningen, og forbedrede bussforbindelser mellom landsbysentrene.

Partene understreker behovet for trygd, forbedring av omsorgen og takling av den høye tilstrømningen av asylsøkere og innvandrere. Fremtiden for landbrukssektoren får også spesiell oppmerksomhet, med planer om å tilby bønder, gartnere og fiskere utsikter igjen.

Et av de mest slående forslagene innenfor avtalen er å redusere egenandelen i helsevesenet drastisk fra 385 euro til 165 euro, selv om denne endringen først trer i kraft i 2027. I tillegg foreslår koalisjonen å avlaste arbeidskraften ved å eventuelt innføre en tilleggsramme i inntektsskatten, og tilstreber tilnærmet gratis barnepass for foreldre for å lette kombinasjonen av jobb og familieliv.

Les også  Lav valgdeltakelse i Europavalg: PVV og NSC største tapere

På migrasjons- og asylområdet foreslår avtalen å gjennomføre de strengeste tiltakene noensinne. Det foreslås å innføre en midlertidig asylkriselov som åpner for drastiske tiltak i krisesituasjoner. Videre skal reglene rundt permanente oppholdstillatelser skjerpes, familiegjenforening begrenses og statushaveres prioritet ved tildeling av sosial bolig oppheves.

(Teksten fortsetter under bildet)
PVV
PVV-leder Geert Wilders

Slutt på regjeringsdannelsen i Nederland: «Jeg ser ikke at dette går galt lenger». Selv om det ikke umiddelbart er klart hvem som blir statsminister.

Samtidig ønsker koalisjonen å omorganisere europeisk asyl- og migrasjonspolitikk gjennom mer nasjonal kontroll og strengere grensekontroll. Vilkårene for arbeids- og studiemigranter skjerpes også, blant annet med høyere språkkrav og begrensninger på antall utenlandske studenter som tas opp.

I landbrukssektoren er planene rettet mot å tilpasse europeiske regler, som nitratdirektivet, og styrke strukturen i naturreservater innenfor Natura 2000-regelverket. Politikken tar også sikte på å stimulere landbruket ved å gjeninnføre «rød diesel» for landbrukskjøretøyer og ved å fremme innovasjon innen sektoren, uten å ty til tvungen reduksjon av husdyrhold eller ekspropriasjon av jordbruksareal.

Når det gjelder energi og klima, tilstreber koalisjonen å nå de fastsatte klimamålene, samtidig som klimafondet opprettholdes. Et bemerkelsesverdig skifte er den planlagte byggingen av fire store atomkraftverk, en dobling av tidligere planer, for å øke Nederland sin energiuavhengighet.

Helsesektoren skal styrkes i form av bedre arbeidsforhold for personalet og fokus på effektive og politisk nøytrale undervisningsmetoder i utdanningen. På sikkerhetsområdet trappes innsatsen mot organisert kriminalitet opp og straffene for alvorlig kriminalitet økes.

Les også  Valg: Betsy tar med Malik Azmani rundt i landet for EU-kampanje

Internasjonalt er Nederland fortsatt involvert i å støtte Ukraina og planlegger å øke forsvarsutgiftene til NATO-standarder. Det vurderes også å flytte den nederlandske ambassaden til Jerusalem.

Økonomisk reverseres nylig økte skatter på gründere delvis, og målet er å finne en balanse mellom kutt og nye utgifter. Med dette brede spekteret av politiske initiativer, posisjonerer den nye koalisjonen Nederland som et land som er klar til å bygge fremtiden på en gjennomtenkt og dynamisk måte.

Registrering
Relaterte artikler:
App Stores