Utskriftsvennlig, PDF og e-post
Pitane bilde

Ifølge undersøkende journalist Sander 't Sas gjør vi de samme feilene som den gang.

Onsdag 12. juni møtes eksperter og interessenter i De Balie ved Kleine-Gartmanplantsoen i Amsterdam for å se tilbake på drosjekrigen og diskutere dagens situasjon. Blant foredragsholderne er journalist og skribent av «The Taxi War» Sander 't Sas, styreleder i KNV Zorgtransport og Taxi Bertho Eckhardt, krimjournalist fra Het Parool Paul Vugts, tidligere direktør for TaxiDirekt Peter Fokert og tidligere drosjesjåfør TCA Jan den Hartog. Den kvelden ser vi tilbake på voldsspiralen som drosjeverdenen i Amsterdam befant seg i for tjue år siden.

Sist drosjeloven ble endret, kjempet store grupper taxisjåfører med hverandre. Men selv nå er det et stort krav om en annen politikk: Amsterdams taxiverden er for dyr og utrygg for passasjerer og for sammenvevd med kriminalitet. Hva må endres for å få kontroll over taximarkedet i Amsterdam? Eksperter og interessenter se på situasjonen nå: hva er rollen til nettplattformer som Uber, og hvilken makt har Amsterdam kommune til å stille krav i et omfattende liberalisert taximarked?

frontlinjen

For tjue år siden ble Amsterdams gater til en slagmark, ikke på grunn av militær intervensjon, men på grunn av en hard kamp mellom taxisjåfører. Årsaken? Liberaliseringen av taximarkedet i 2000. Sander 't Sas, den gang en ung reporter ved Radio Noord-Holland, sto i frontlinjen i denne konflikten. Hans erfaringer og innsikt har ført til en bok: «The taxi war: intimidation, corruption and violence at Taxi Centrale Amsterdam», som nylig ble utgitt dukket opp.

Les også  Prorail: arbeid på Amsterdam sentralstasjon i full gang

På 2000-tallet ble taximarkedet i Amsterdam strengt regulert. Lisensierte sjåfører hadde monopol, noe som førte til høye priser og dårlig service. Den nye persontransportloven XNUMX, initiert av statsråd Annemarie Jorritsma og innført av hennes etterfølger Tineke Netelenbos, skulle endre dette. Markedet ble åpnet for nye tilbydere, men dette førte til hard motstand fra etablerte sjåfører som så de dyre tillatelsene deres falle i verdi.

(Teksten fortsetter under bildet)
TCA Amsterdam

En sentral skikkelse i drosjekrigen var Dick Grijpink, direktør for Taxi Centrale Amsterdam (TCA). Grijpink, en tidligere politimann, spilte en aktiv rolle i å lede urolighetene. Han lovet juridisk bistand til fangede sjåfører og vek ikke unna å fornærme statsråder i intervjuer. «Han kalte ministeren «Tineke Netelenkut»», sier 't Sas i sin bok.

Sander 't Sas husker perioden som intens og voldsom. Drosjer ble krasjet, det brøt ut kamper som etterlot sjåførene på sykehus, og kjøretøy gikk opp i flammer. Volden var ikke bare begrenset til gatene; Politiske personer som rådmenn og rådmenn ble også skremt. Organisert kriminalitet hadde også en finger med i spillet, noe som gjorde situasjonen enda mer kompleks.

't Sas' bok avslører også de økonomiske feilbehandlingene innen TCA. Penger ble hvitvasket gjennom Kypros og investert i prostitusjonseiendommer i Red Light District. Kriminelle John Mieremet var tilknyttet TCA, men påtalemyndigheten klarte aldri å bevise hans engasjement.

Ifølge 't Sas gjør vi de samme feilene som den gang. Taximarkedet er fortsatt en kilde til konflikt og spenning, spesielt nå som nettplattformer som Uber spiller en dominerende rolle. Dagens situasjon viser at markedsliberalisering ikke har ført til de forbedringene man håpet på. Drosjeverdenen i Amsterdam er fortsatt for dyr og utrygg for passasjerer og for sammenvevd med kriminalitet.

Les også  Eksplosiv vekst: Nord-Holland leder i antall nye taxiselskaper
Kalenderpakke

Lærdommen fra drosjekrigen er tydelig: ukontrollert liberalisering fører til kaos og vold. Sander 't Sas sin bok gir et detaljert og fascinerende innblikk i en av de mest voldelige periodene i Amsterdams nyere historie og understreker behovet for gjennomtenkte politiske tiltak for å forhindre en gjentakelse.

Boken

"Taxikrigen: trusler, korrupsjon og vold ved Taxi Centrale Amsterdam". tilgjengelig på Uitgeverij Nieuw Amsterdam og koster €20,99. Boken gir et gjennomtrengende blikk på kampene, det politiske presset og økonomiske skandalene som preger drosjekrigen i Amsterdam og tar et kritisk blikk på dagens utfordringer i taximarkedet.

De Balie

Siden De Balie ønsker å være tilgjengelig for alle, velger de noen Balie-programmer inngangspenger i henhold til bæreevne. Billetter til debatten om Amsterdam Taxi War er tilgjengelig.

Registrering
Relaterte artikler:
STARTPAKKE