Utskriftsvennlig, PDF og e-post
Pitane bilde

Kampanjer tilbyr en begjæring mot ødeleggelse av mangrover og korallrev.

Innbyggere i Zakitó og Charo har presentert en begjæring til Charetti America-Francisca, president for parlamentet i Curaçao. Gruppen, kjent som 'Save Zakitó', håper å stoppe byggevirksomheten i området. Oppropet er signert av nesten 2000 bekymrede borgere og krever en umiddelbar stans i arbeidet som ifølge aktivister skader mangrovene og korallrevene i området uopprettelig.

Ifølge gruppen Save Zakitó har det lenge pågått skader på områdets skjøre økosystemer av mangrover og korallrev. Gjennom oppropet håper innbyggerne å forhindre ytterligere ødeleggelser og gjøre myndighetene oppmerksomme på behovet for naturvern.

Det er ikke første gang at innbyggerne i Zakitó og Charo slår alarm. I slutten av april var det også høylytte protester mot utviklingen i området. Tillatelsen til prosjektet ble gitt i mai 2023, med godkjenning fra Helse-, miljø- og naturdepartementet (GMN), med forbehold om streng overholdelse av lokal revforvaltningslovgivning. Likevel hevder innbyggerne at disse reglene systematisk brytes, med alvorlige konsekvenser for naturen.

Zakitó, som ligger vest for hovedstaden Willemstad og grenser til Det karibiske hav, er et område med en kombinasjon av industrielle og rekreasjonsfunksjoner. Det er hjem til gjengrodde mangrover, skjær og laguner. Regjeringen på Curaçao har store planer for området, med ambisjon om å transformere det til et rekreasjons- og vannrikt landskap som er attraktivt for både turister og lokale innbyggere, uten å skade natur og historiske verdier.

Regjeringens visjon for Zakitó er delt inn i tre delområder, hver med sine unike evner og kjerneverdier. Målet er å utnytte disse elementene, styrke dem og la dem fungere i harmoni med hverandre. En av de største utfordringene er forurensningen i og rundt mangrovene og lagunen. Nye vannforbindelser skal gi nødvendig gjennomstrømning, noe som gagner flora og fauna.

(Teksten fortsetter under bildet)
Piscadera
Foto: © Pitane Blue - strand foran WTC-bygningen i Piscadera.

Regjeringens hovedplan omfatter ikke bare forbedring av naturlige biotoper og økning av biologisk mangfold, men også utvikling av bolig- og rekreasjonsområder på vannet og skaping av sysselsetting for lokalbefolkningen. Regjeringen ser på utviklingen av Zakitó som et middel til å styrke reiselivssektoren og forbedre områdets infrastruktur, som kunngjort av departementet for transport, transport og fysisk planlegging (VVRP).

Planen dekker hele området, fra Aqualectra til WTC-bygget i Piscadera. "Området må forbli tilgjengelig for turgåere og idrettsutøvere og blir derfor totalrenovert," sa en talsperson for departementet. En viktig del av planene er bygging av ny marina, som skal løfte den maritime økonomien i området. Royal Holding Company II BV er ansvarlig for byggingen av marinaen og planlegger å bygge en molo og en flyttbar bro.

Likevel er bekymringene til innbyggerne i Zakitó og Charo fortsatt store. De frykter at byggevirksomhet vil ødelegge skjøre økosystemer, til tross for at myndighetene lover å beskytte naturen. Save Zakitó-begjæringen er en innstendig oppfordring til myndighetene om å stoppe de destruktive aktivitetene og prioritere beskyttelse av områdets unike naturressurser.

Registrering
Relaterte artikler:
Curacao