Utskriftsvennlig, PDF og e-post
Pitane bilde

Interesseorganisasjonen Right to Protection against Aircraft Nuisance anser imidlertid det avtroppende statsråds planer for Schiphol som utilstrekkelige.

Regjeringen har lagt frem en fornyet tiltakspakke for å redusere støybelastningen rundt Schiphol betraktelig og bedre rettsstillingen til lokalbefolkningen. Dette ble kunngjort av minister Harbers for infrastruktur og vannforvaltning, basert på hovedbeslutningen som ble tatt i juni 2022.

I mars i år avgjorde dommeren at det må tas mer hensyn til lokalbefolkningens interesser og at deres rettsstilling må gjenopprettes. Regjeringen slutter seg til denne uttalelsen og ser den raskeste måten å etterleve dette ved å fortsette den obligatoriske europeiske prosedyren som allerede har startet.

Den opprinnelige tiltakspakken, presentert i september i fjor, hadde som mål å redusere antallet alvorlig sjenerte med 20 % på dagtid og 15 % om natten. Imidlertid har EU-kommisjonen siden reist spørsmål om tempoet i implementeringen og virkningen av de foreslåtte tiltakene. Derfor utvides og tilpasses pakken nå for å yte rettferdighet til dommerens kjennelse og funnene fra diskusjonene med EU-kommisjonen.

Fra november 2024 vil KLM frivillig erstatte støyende fly om natten med mer stillegående varianter. I 2025 vil to rullebaner på Schiphol, som har fått mye ekstra flytrafikk de siste årene, stenge mellom klokken 13.00 og 15.00 for å tilby lokale innbyggere en daglig hvileperiode. I tillegg vil Schiphol gjøre bruken av støyende fly dyrere, noe som bør oppmuntre flyselskapene til å bruke de mest stillegående flyene. De mest støyende flyene, som Boeing 747-400, vil også bli forbudt i løpet av natten (kl. 23.00 til 07.00).

Skapet vurderer en delvis nattstenging av Schiphol før november 2026. Dette vil kunne ha betydelig innvirkning på plagene lokalbefolkningen opplever, men konsekvensene for både plagene og luftfartssektoren må først utredes. Resultatene av denne forskningen er ventet til sommeren. Dersom en nattstenging viser seg ikke å være gjennomførbar, vil alternative tiltak vurderes.

(Teksten fortsetter under bildet)
flyplassen Schiphol
Foto: © Pitane Blue - Schiphol lufthavn

Luftfartssektoren erstatter deler av flåten med nye, mer stillegående fly. I tillegg reduseres maksimalt antall nattflybevegelser fra dagens 32.000 til 27.000, som er lavere enn det tidligere foreslåtte antallet på 28.700.

Tiltakene gjør at det tas større grep i kampen mot støy enn med den opprinnelige septemberpakken. Dette fører til et høyere totalt antall flybevegelser per år, mellom 460.000 470.000 og 452.500 XNUMX, sammenlignet med XNUMX XNUMX i septemberpakken. Men i henhold til europeiske og internasjonale regler er reduksjon av flybevegelser det siste alternativet for å takle støyforurensning.

Minister Harbers erkjenner at et høyere antall flybevegelser er en skuffelse for mange lokale innbyggere, og at det kan virke som om kabinettet følger en annen kurs. – Det er ikke tilfelle, understreker han. «Målet vårt forblir det samme, men tilnærmingen er justert. Å forby store og tunge fly om natten og å innføre hvileperioder på dagtid gjør virkelig en forskjell i den plagsomme opplevelsen til lokale innbyggere.»

Han legger til at den mulige nattestengingen kan bety en betydelig forbedring for lokalbefolkningen. "Samtidig er denne pakken etter vårt skjønn den maksimale oppnåelige innenfor rettsavgjørelsene i Nederland og de strenge internasjonale reglene for luftfart."

I de kommende ukene kan innbyggerne svare på den justerte pakken. På bakgrunn av dette vil regjeringen ta en endelig beslutning. EU-kommisjonen vil da gi råd om de nederlandske forslagene, som deretter må nedfelles i et nytt lufthavntrafikkdekret (LVB). Dette gjenoppretter også rettsstillingen til lokale innbyggere.

Interesseorganisasjonen Right to Protection against Aircraft Nuisance mener imidlertid at det avtroppende statsråds planer for Schiphol utilstrekkelig. – Ministeren fortsetter på veien: å gi noe her og ta noe dit, sier en talsperson. – Vi kommer ikke dit på den måten. Selv om aksjonsgruppen kaller reduksjonen i nattflyvninger og forbudet mot de høyeste flyene om natten positivt, påpeker organisasjonen at flere flyvninger er tillatt gjennom året. Det totale antallet flyvninger kan øke fra 452.500 460.000 til 470.000 XNUMX eller XNUMX XNUMX. «Stille fly hjelper ikke med å løse problemet. Det er for mange, sa talsmannen.

Interesseorganisasjonen snakker om et slags «byttetriks». «Dette er fortsatt ikke en måte å jobbe på for Harbers der man kan konkludere med at han forstår hva dommerens kjennelse innebærer. Det vil si: start på nytt med den interesseavveiningen, i stedet for: reduser 1000 her, og legg til 1500 i løpet av dagen. Det er halve tiltak. Antallet må reduseres totalt sett. Ikke bare om natten, men hele dagen.»

Regjeringen er forpliktet til å oppnå dette så raskt som mulig, selv om dommeren har gitt regjeringen en frist på 12 måneder til å gjennomføre dommen. Denne perioden er vanskelig å oppnå på grunn av de nødvendige prosedyretrinnene for å bestemme en ny LVB. Regjeringen vil derfor anke dommen, ikke fordi den er uenig i innholdet, men for å få mer tid til å gjennomføre alle nødvendige prosedyrer. Alt dette med det endelige målet om å redusere støyforurensning rundt Schiphol og gjenopprette rettsstillingen til lokale innbyggere.

Registrering
Relaterte artikler:
InnoTrans
Relaterte artikler: