Utskriftsvennlig, PDF og e-post
Pitane bilde

Azmani og de Groot om mobilitet og markedskrefter i internasjonale togforbindelser.

Sikkerhet, økonomi og asyl sto sentralt under VVD-møtet i Veldhoven, holdt i D'n Burgemister. Disse temaene er av stor betydning for Malik Azmani, VVDs partileder for det kommende europeiske valget. En omfattende diskusjon om Europa og innvirkningen på Brainport, med to fremtredende kandidater, vakte stor interesse. I tillegg til Azmani var også Björn de Groot til stede, den ellevte mannen på listen og et kjent ansikt fra Brabant for Renew-fraksjonen av de europeiske liberale.

Azmani understreket behovet for å styrke internasjonalt samarbeid innen Europa, med særlig fokus på mobilitet mellom land. "Det er viktig at vi forbedrer forbindelsene, både med tog og busser," sa Azmani. Han pekte på den kommende doblingen av antall togreiser mellom Brussel, Haag og Amsterdam fra januar 2025 som et positivt eksempel.

Björn de Groot, som representerer Brabant, snakket også om de forbedrede internasjonale forbindelsene. "Forbindelsen mellom Eindhoven og Aachen er høyt på agendaen," sier De Groot. Siden 2003 har det vært arbeidet med en raskere togforbindelse mellom disse byene, men reisende må fortsatt bytte tog i Heerlen, noe som øker reisetiden betydelig. De Groot understreket viktigheten av denne forbindelsen for regionen, til tross for gjeldende restriksjoner.

Et annet poeng som ble tatt opp under møtet var konkurransens rolle på internasjonale togruter. Azmani bemerket at det nåværende markedet er dominert av noen få aktører som Thalys og Eurostar, som ikke alltid fungerer til fordel for forbrukerne. "Mer konkurranse kan senke prisene," sa Azmani. "Nå betaler du noen ganger alt for mye for en billett, så vi bør definitivt fokusere på det."

(Teksten fortsetter under bildet)
VVD Veldhoven
Foto: © Pitane Blue - Malik Azmani -Daan de Kort - Björn de Groot (fra venstre til høyre)

Under VVD-møtet i Veldhoven kom også gapet mellom europeisk politikk og lokale borgere til syne. Danielle Stijntjes, rådmann for VVD i Eindhoven kommune, uttrykte sin bekymring for dette og stilte kritiske spørsmål til de tilstedeværende politikerne, Malik Azmani og Björn de Groot.

Stijntjes bemerket at det europeiske valget er langt unna innbyggerne i regionen. Dette ble smertelig tydelig for henne mens hun delte ut flyers på lørdag. "Jeg er sjokkert over reaksjonen til folk på gaten som ikke vil ha noe med Europa å gjøre i det hele tatt," sa Stijntjes. Spørsmålet hennes til Azmani og de Groot var hvordan de planlegger å bringe Brussel nærmere folket i Nederland i den kommende perioden.

Stijntjes understreket at dette problemet ikke bare gjelder Europa, men også lokalpolitikk. "Vi må fokusere veldig sterkt på dette, fordi Europa er så forferdelig viktig for fremtiden vår," la hun til. Hun gikk inn for mer direkte kommunikasjon og kontakt mellom de europeiske institusjonene og nederlandske borgere. "Jeg vil gjerne se mye mer kontakt fra Brussel med innbyggerne i Nederland."

Les også  Kommunestyret: flere ressurser til overvåking av målgruppetransport

Björn de Groot, opprinnelig fra Brabant og aktiv i Europaparlamentet for VVD og Forny Europa, svarte enig. Han understreket betydningen av kvelder som disse for å styrke båndet mellom de ulike politiske lagene. "Jeg vil gjerne være din Brabander i Europa, slik jeg allerede var, men ikke bare nå, men også i årene som kommer," sa de Groot. "Fordi jeg tror at kontakt mellom alle de forskjellige lagene, politikk i Brussel, nasjonalt eller lokalt, er viktig, er kvelder som dette av stor betydning."

(Teksten fortsetter under bildet)
Foto: © Pitane Blue - Björn de Groot

Parlamentsmedlem for VVD og moderator for kvelden, Daan de Kort, spurte Björn de Groot hvordan økonomisk utvikling oversettes til Brabant og Brainport, og hvilken rolle Brussel er i dette. De Groot, som er nummer ellevte på VVD-listen for det kommende europeiske valget, startet med en positiv tone: «For å bare starte enkelt, ser jeg at kollegene mine kjenner regionen. De vet hva som er viktig her, enten det gjelder universiteter eller selskaper som ASML.»

De Groot understreket at siden hele Beethoven-historien – et kodenavn for et stort prosjekt ved ASML – har det vært mye oppmerksomhet rundt hvordan prosesser og investeringer foregår i regionen. "Vi hørte også fra ASML i dag hvordan den prosessen gikk," sier de Groot. Han påpekte at det er mye oppmerksomhet på å tiltrekke internasjonale talenter, men at potensialet innenfor selve regionen også må ses på. "Brabant-økonomien er virkelig motoren i den nederlandske økonomien og, tror jeg, rangerer på tredjeplass blant topp fem av de mest konkurransedyktige regionene i Europa. I Nederland er det bare Amsterdam som fortsatt er over oss», spøkte de Groot, og han mente ikke fotball.

Han håper at denne regionen gjennom smarte investeringer og større fokus på innovasjon kan opprettholde og styrke sin konkurranseposisjon, med støtte på europeisk nivå. Malik Azmani var enig i dette og understreket at Nederland også må spille en rolle for å støtte Brainport-regionen. «Også viktig for Europa. Det er ikke uten grunn at Ursula von der Leyen var her for rundt 1,5 år siden, ved ASML. Thierry Breton har også vært her, så alle går til ASML, sa Azmani.

Azmani advarte imidlertid også om baksiden av all oppmerksomheten ASML får. «Det handler om mye mer enn ASML. Jeg synes også at ASML allerede har fått mye oppmerksomhet. Da jeg besøkte ASML hadde jeg følelsen av at de synes det også, at de får mye oppmerksomhet og at det også betyr noe for dem. Jeg vet ikke om det alltid er en god ting,» konkluderte Azmani.

Les også  Sikkerhet: løsepengeangrep rammer Cambio-leverandøren

Møtet viste at det er sterke regionale og internasjonale bånd som er av stor betydning for fremtiden til Brainport og den bredere nederlandske økonomien. Debatten fremhevet ikke bare behovet for lokal og nasjonal støtte, men også den avgjørende rollen Europa spiller for å oppmuntre Veiligheid, innovasjon og økonomisk vekst.

(Teksten fortsetter under bildet)
kampanjeboks
Foto: © Pitane Blue - promobuss Malik Azmani (VVD)

Siden 2019 har Azmani vært partileder for VVD-delegasjonen og første nestleder i Renew Europe. I disse stillingene har han jobbet hardt for et sterkt Europa på verdensscenen. Han har satset blant annet på å få til nye migrasjonsavtaler på europeisk nivå og å inngå avtaler med tredjeland. Han har også tatt til orde for sterke europeiske sanksjoner mot Russland og støtte til Ukraina. Sammen med de europeiske liberale har han håndhevet en rettsstatsmekanisme, som EU-land som bryter rettsstaten kan kuttes fra europeiske midler.

Malik Azmani, født og oppvokst i Heerenveen som sønn av en frisisk mor og en marokkansk far, studerte juss i Groningen. I 2010 ble han valgt inn som stortingsrepresentant og kombinerte dette med et rådsmedlemskap i Ommen kommune frem til 2014. I løpet av sine ni år som parlamentsmedlem fokuserte han på temaene migrasjon og sikkerhet. Nå er han kandidat til partileder for Europavalg i 2024.

Björn de Groot, opprinnelig fra Brabant og bor i Brussel, har jobbet i Europaparlamentet for VVD og de europeiske liberale i Forny Europa siden 2017. Han reiser jevnlig mellom Brabant og Brussel for å se familie og venner og for å begeistre VVD-medlemmer for europeisk politikk. De Groot understreker viktigheten av tette bånd mellom regionen og de europeiske institusjonene, gitt de økonomiske og sosiale fordelene som følger av dette.

Møtet i Veldhoven var ikke bare en plattform for debatt om de viktige valgtemaene, men også en mulighet til å understreke regionens engasjement i europeisk politikk. De nære båndene mellom Brainport og Europa ble tydelig fremhevet, i likhet med utfordringene og mulighetene som ligger foran oss. Kvelden ble arrangert av VVD BOV – VVD Brainport – VVD Den Bosch og Sint-Michielsgestel.

Registrering
Relaterte artikler:
App Stores