Utskriftsvennlig, PDF og e-post
Pitane bilde

Hvilke transportmidler er tillatt i kjøretøyene og hva er vilkårene?

Et kontroversielt forbud har trådt i kraft i Rotterdam: scootere er ikke lenger velkomne på trikken. Transportselskapet RET opplyser at kjøretøyene er for store og hindrer andre passasjerer. Bare små, sammenleggbare scootere er fortsatt tillatt. Forbudet rammer hovedsakelig eldre reisende, en gruppe som er svært avhengig av denne formen for mobilitet. "Dette er ikke kundevennlig," sier RET-ansatte.

RET understreker i det AD at reglene for mobilscootere ikke er nye. «Forbudet har alltid vært gjeldende,» forklarer en talsperson, «men scootere ble lukket for trikken.» Men ifølge transportøren tar dagens el-vogner, spesielt de med fire hjul, for mye plass, noe som gjør at andre reisende nesten ikke kan gå forbi.

De forskrifter er tydelig: Transportmidler som Segway, (elektrisk) scooter eller moped, (el)sykkel eller windgoo, lastesykkel eller Babboe og tandem eller sykkel med tilhenger er ikke tillatt på trikken. Større mobilitetsscootere er fortsatt velkomne i t-banen, forutsatt at de passer i heisen og kan passere gjennom inngangsportene. Kun en liten, sammenleggbar en er tillatt på bussen, forutsatt at det er nok plass.

(Teksten fortsetter under bildet)

Ikke bare scooterbrukere er berørt av de nye retningslinjene. Foreldre med barnevogn må også ta strengere regler i betraktning. Dersom den anviste plassen for barnevogner og vogner bak i trikken er full, skal konduktøren nekte neste passasjer med barnevogn. Tidligere var det noen ganger tillatt å parkere barnevogner andre steder i travle perioder.

Reaksjonene blant reisende er varierte. Wendy, en hyppig trikkebruker, er positiv til forbudet. "Flott plan, de tingene er utrolig store. Det var ofte slik at mødre med et barn i hånden og et barn i vognen ikke passet inn. Det finnes også noe som heter regiontaxi eller helsetaxi, ofte til redusert takst, sier hun.

Imidlertid ser Rob det annerledes. «Å forlate folk med en scooter ute fordi det plager innbyggerne og de kan kjøre selv er bisarrt. Det ville regnet kraftig eller batteriet ville være lavt eller kroppen ville skadet. Jeg vet alt om det. Mange nederlendere mangler solidaritet. Du får det selv. For å kvalifisere trenger du et handikapparkeringskort, sier han.

(Teksten fortsetter under bildet)
elektrisk rullestol

Den elektriske rullestolen er tillatt forutsatt at maksimale mål er: 120 cm lang x 70 cm bred x 109 cm høy.

Gerard føler seg diskriminert av tiltaket. «Jeg føler meg alvorlig diskriminert av denne handlingen fra RET. I henhold til europeisk lov kan funksjonshemmede ikke nektes adgang på noen måte. Jeg vil definitivt ikke motta en mobilitetsscooter fra WMO som oppfyller kravene til RET. Så jeg ønsker virkelig å finne ut hvordan europeisk lovgivning er i denne forbindelse,» erklærer han bestemt.

Kontroversen rundt forbudet mot mobilscootere på trikk reiser et større problem om tilgjengelighet og inkludering i kollektivtransport. Mens RET argumenterer for at tiltaket er nødvendig for å sikre trafikkavvikling på trikken, føler mange scooterbrukere seg ekstra vanskeligstilt. Spørsmålet gjenstår hvordan transportselskapet kan finne en balanse mellom å sikre plass og komfort for alle passasjerer og tilby like muligheter til funksjonshemmede.

Mens diskusjonen fortsetter, er det fortsatt uklart hvordan RET vil møte behovene til både scooterbrukere og andre passasjerer på lang sikt. Inntil da må reisende tilpasse seg den nye virkeligheten, der små, sammenleggbare scootere er den eneste tillatte varianten på trikken i Rotterdam.

Registrering
Relaterte artikler:
regel