Utskriftsvennlig, PDF og e-post
Pitane bilde

Statsråden utelukker ikke plassering utenfor hjemmet av barn gjennom gisseltaking som et middel til å utøve press for ubetalte bøter.

Justis- og sikkerhetsminister Dilan Yeşilgöz-Zegerius og minister for rettsbeskyttelse Franc Weerwind har svart på skriftlige spørsmål fra medlemmene Abassi (DENK), Lahlah (GL/PvdA), Van Nispen (SP) og Palmen (NSC) angående 'mangler i det nåværende bøtesystemet i Nederland. Disse spørsmålene fulgte boken 'De Boetefabriek' av Merel van Rooy, som beskriver hvordan trafikkbøter har blitt en økende inntektskilde for staten. Ministrene ble spurt om de deler oppfatningen om at trafikkbøtesystemet i Nederland har gått for langt, noe som har resultert i unødvendig lidelse og gjeld.

Ifølge administratorene er det avgjørende for sikkerheten at trafikantene følger reglene, og at en effektiv håndheving av disse reglene er avgjørende. Hun understreker at for optimal effekt må trafikkbøter kreves inn raskt og sikkert. Det siste året ble det ilagt om lag 8,4 millioner trafikkbøter med hjemmel i trafikkforskriftens lov, hvorav 84 % ble betalt i tide. «For personer som har problemer med å betale trafikkbøtene sine, er det viktig at det er tilstrekkelige muligheter for betalingsordninger som tilbys på en tilgjengelig måte og faktisk brukes. Dette er avgjørende for å hindre at folk setter seg i gjeld eller at eksisterende gjeld øker, sa statsråden.

personorientert

Central Judicial Collection Agency (CJIB) spiller en viktig rolle i dette. CJIB samler inn trafikkbøter så individuelt som mulig og prøver å forhindre (mer) gjeld. Ifølge Yeşilgöz-Zegerius har CJIB gjort store fremskritt de siste årene og jobber kontinuerlig med kvalitet og hensiktsmessige tjenester for å hjelpe folk med å oppfylle sine økonomiske forpliktelser.

Likevel er det gisseltakinger under Mulder-loven. Mellom 1998 og 2018 ble gisseltaking brukt i 93.835 XNUMX tilfeller. Gisseltaking er et verktøy som brukes av statsadvokaten for å tvinge folk til å betale utestående bøter. Dersom noen ikke betaler bøtene, kan han eller hun bli tatt som gissel i håp om at vedkommende fortsatt betaler. «Vi kan ikke helt utelukke at barn ble fjernet fra hjemmet deres på det tidspunktet fordi foreldrene deres ble tatt som gisler. Vi er imidlertid ikke kjent med noen tilfeller der gisseltaking har ført til en mulig fjerning fra hjemmet», skrev de til kammeret.

(Teksten fortsetter under bildet)
Dilan Yesilgoz
Foto: © Pitane Blue - Dilan Yesilgöz

"At det lages mange betalingsordninger betyr ikke automatisk at trafikkbøtene er blitt for høye. De involvertes økonomiske stilling spiller nok størst rolle i dette. Selv med lavere bot er det folk som har vanskeligheter med å betale en trafikk. bot på grunn av deres økonomiske forhold vil forventes å gjøre en betalingsordning."

Politikken er at gisseltaking ikke brukes hvis noen vil betale, men ikke er i stand til det. Dette prinsippet er forankret i statsadvokatens politikk og rettsvernministerens politikkregler. Statlige myndigheter må gjøre sitt ytterste for å få innsikt i vedkommendes situasjon før de vurderer å ta gisler. Ved manglende betalingsevne må vedkommende redegjøre for sin situasjon for dommeren.

forsikring

På spørsmål om det kan vurderes rimeligere forsikringspriser for personer med økonomiske problemer, svarer Yeşilgöz-Zegerius at det er ditt eget ansvar å tegne forsikring. «Å tegne nødvendig forsikring er innbyggers eget ansvar. Premiene fastsettes av forsikringsselskapene. Dersom premien ikke kan betales (midlertidig), kan skiltinnehaveren velge å få kjøretøyet suspendert av RDW. Kjøretøyet trenger da ikke å være forsikret. Det skal ikke betales motorvognavgift for kjøretøyet og kjøretøyet må ikke være MOT-godkjent. Under suspensjonen kan kjøretøyet ikke parkeres eller kjøres på offentlig vei, sa statsråden.

Ifølge Statistics Netherlands (CBS) bor anslagsvis 100.000 XNUMX barn i en familie med problematisk gjeld på grunn av en trafikkbot. CBS-tallene viser andelen husholdninger med problematisk gjeld, inkludert en eller flere utestående trafikkbøter, og familiesammensetningen. «Dette betyr imidlertid ikke at økte trafikkbøter er årsaken til problematisk gjeld. Trafikkbøter kan også ha blitt ilagt og økt etter at problematisk gjeld har oppstått av andre årsaker, heter det i svaret.

Skriftlig benadrukt det er viktig at innbyggerne blir behandlet med varsomhet, uansett årsak til gjelden, uten å miste av syne hvorfor det er ilagt trafikkbøter og at de skal betales. CJIB følger nøye med på dette ved å kreve inn trafikkbøter på personlig basis. – At det lages mange betalingsordninger betyr ikke automatisk at trafikkbøtene er blitt for høye. Den økonomiske stillingen til de involverte spiller trolig størst rolle i dette. Selv med lavere bot forventes det at personer som har vanskeligheter med å betale trafikkbot på grunn av sine økonomiske forhold, gjør en betalingsordning», sa statsråden.

forskning

Justisdepartementet varslet tidligere at det vil fullføre en utredning ved utgangen av 2024 som skal se på effektiviteten av å øke bøter og hvordan det kan redusere økende gjeld. Dette svarer ikke på spørsmålet om hvor mange personer som er tatt som gisler eller om de økte advarslene fortsatt står i forhold til lovbruddet. «Denne lovevalueringen tar for seg det bredere spørsmålet om trafikkregler håndheves i samsvar med lovens mål og om både selve lovens struktur og gjennomføringen av den er effektiv. Sosial- og arbeidsdepartementet har varslet en utredning om effektiviteten av fyllinger. Dette innebærer å identifisere eventuelle økninger som kan oppstå under innkrevingsprosessen og utforske alternativer for å redusere økningen i gjeld. Purringene om trafikkbøter inngår i denne etterforskningen, heter det i svaret.

Den fine fabrikken

In den fine fabrikken Merel van Rooy rekonstruerer hvordan Mulder-trafikkbøterloven, fra den ble innført på 1990-tallet, gradvis sporet av til et system der hundretusenvis av innbyggere har blitt trampet ned gjennom årene. Titusenvis av dem er feilaktig fengslet. De underliggende mønstrene er gjenkjennelige: de er de samme som i fordelsskandalen.

Registrering
Relaterte artikler:
App Stores