Utskriftsvennlig, PDF og e-post
Pitane bilde

Grunnvannstanden i Eindhoven-regionen har nådd et historisk høydepunkt fordi nesten dobbelt så mye regn som normalt har falt i De Dommel vannbrett i åtte måneder.

Dette har medført ulemper mange steder. De Dommel Water Board har de siste årene vært opptatt med inngrep for å beholde vannet i naturen lenger, et nødvendig tiltak på grunn av de lange tørkeperiodene som tidligere har plaget regionen. Dagens situasjon der vannet forblir høyt har imidlertid lite med disse inngrepene å gjøre, ifølge vannstyret. Likevel merker beboere at det er noe galt med vannstanden: «I de siste 30 årene har jeg aldri sett vann i krypkjelleren, men nå gjør jeg det.», høres i nabolaget.

Det er ikke bare de oversvømte krypkjellerne som er en bekymring. I det siste har synkehull, også kalt synkehull, blitt stadig mer vanlig i Eindhoven. Disse hullene dukker plutselig opp i veiene og kan forårsake farlige situasjoner. Til tross for bekymringene blant innbyggerne, ser det ikke alltid ut til at Eindhoven kommune tar situasjonen på alvor. 

Når det rapporteres om steiner som forsvinner ned i et stort hull på grunn av bortvasket jord, sies det ofte at ingenting er galt. – Nei frue, det er ikke et synkehull, sier en kommuneansatt som på telefon anslår at det ikke er noe problem. "Jeg vil rapportere en flis fra gaten." Beboere er bekymret for dette og setter selv opp avsperrede områder for å advare andre mot å parkere på farlige steder. Siden kommunen ikke tar grep etter meldingene, er innbyggerne nødt til å gripe inn selv.

Les også  Eindhoven jobber med HOV3: farlige forbindelser for syklister
sinkhole
Foto: © Pitane Blue - Eindhoven

Beboere er bekymret og setter selv opp avsperrede områder for å advare andre mot å parkere på farlige steder.

Enkelte steder i Eindhoven tar kommunen grep og det utføres reparasjonsarbeid, men dette virker som en dråpe i havet. Eksperter advarer om at økningen i synkehull skyldes de store nedbørsmengdene. Ronald van Balen, en ekspert som tidligere har forklart Hart van Nederland, sier at sjansen for synkehull er større når det er mye nedbør. "Våre systemer er ikke designet for dette," sier Van Balen. – Avløpssystemet skal sørge for at vannet tappes bort. Hvis det er en lekkasje, renner noe av vannet forbi den og jorda dreneres ut i kloakken.»

Denne situasjonen fører til tomrom under veibanen, som til slutt kan kollapse fordi de mister sin bæreevne. Ifølge Van Balen er det viktig å vite at risikoen for synkehull er spesielt større under veier og fortau, ikke under jorder eller i skog. "Du trenger en solid matjord, og det gjelder hovedsakelig bebygde områder."

Tidligere hadde det dukket opp synkehull flere steder i Eindhoven. De fleste er små, men på Fakkellaan er et stort stykke veibane vasket bort under en brønn. Dette skyldes trolig problemer med kloakksystemet i byen, forklarer Van Balen. – Avløpssystemet skal sørge for at vannet tappes bort. Hvis det er en lekkasje, renner noe av vannet forbi den og jorda dreneres ut i kloakken.» Dette skaper et hulrom under veibanen, som deretter kollapser på grunn av tap av bæreevne.

Les også  COA: Hoteller i Eindhoven velger å ta imot flyktninger i massevis

Kan du gjøre noe selv hvis du mistenker at det er i ferd med å dannes et synkehull? "Bortsett fra å kontakte kommunen, ikke," sier Van Balen. – Kommunen kan komme med materiell for å takle lekkasjer i for eksempel avløpsnettet, men det kan du ikke gjøre noe med selv. Ifølge geologen er Nederland ekstra følsomt for synkehull fordi landet vårt inneholder lite hard jord. "Mange steder har det myk jord som består av sandkorn og leirpartikler."

Selv om situasjonen virker bekymringsfull, er det ifølge Van Balen ingen grunn til stor bekymring foreløpig. – Synkehull her er ikke så store at de er livstruende, sier geologen. "Du kan snuble over dem eller du kan besvime et øyeblikk, men i andre områder er de mye mer spektakulære, som i Amerika." Der kan hus og biler forsvinne ned i synkehull, noe som er superfarlig. Synkehull kan være farligere for eldre mennesker, fordi de mister balansen raskere.

Registrering
Relaterte artikler:
Eindhoven