Utskriftsvennlig, PDF og e-post
Pitane bilde

De knallgrønne Go Sharing delte scooterne, en gang et symbol på moderne mobilitet i byen, er i stadig dårligere stand.

Speil som er brukket av, frontdeksler som henger eller til og med er helt borte, og bremser som er bøyd. Det virker som om vi ikke kan håndtere disse elektriske kjøretøyene. Hærverk er vanlig og respekten for andres eiendom ser ut til å mangle. Er vi virkelig så uansvarlige eller er det et dypere problem som ligger til grunn?

En spasertur gjennom byen gjør det raskt klart at scooterne ofte står parkert i en ordensforstyrrelse. Vi er for late til å sette dem pent på fortauet eller gå noen ekstra meter, så de blir stående på de mest upraktiske stedene. Denne oppførselen forårsaker ikke bare en plage, men den bidrar også til de økende skadene på scooterne. Selv om vi har mestret teknologien for å laste ned en app og starte scooteren, viser det seg å være en helt annen utfordring å bruke og parkere den riktig.

Utleieselskaper merker stadig flere skader på kjøretøyene sine. Å reparere denne skaden har blitt mer komplisert og kostbart. Ikke bare på grunn av mangel på ansatte, en vanlig unnskyldning i disse dager, men også på grunn av de økonomiske ressursene som kreves for å holde utstyret i en forretningsmessig stand. Hærverk er mer enn et irritasjonsmoment; Dersom skader ikke repareres raskt, synker verdien og respekten for scooterne også i brukernes øyne.

I henhold til vilkårene er delte scootere tredjepartsforsikret som standard, noe som betyr at forsikringen dekker skader forårsaket av sjåføren. Dette gjelder imidlertid kun dersom det ikke foreligger forsett, hensynsløshet, eller kjøring uten førerkort. Brukeren må i slike tilfeller selv dekke kostnadene. Disse reglene er klare, men praksis viser at ikke alle forholder seg til dem, med alle de konsekvenser det medfører.

(Teksten fortsetter under bildet)
Gå Deling
Foto: © Pitane Blue - Go Sharing

I fjor ble Go Sharing kjøpt opp av det tyrkiske selskapet Binbin. Overtakelsen var et nødvendig skritt etter at forrige eier var i borettslag. Denne overgangen vil kunne gi mulighet for en ny start og strengere tiltak mot hærverk og misbruk.

Roten til problemet ser ut til å være mangel på respekt og ansvar blant brukerne. Scooterdeling tilbyr en praktisk løsning for korte reiser i byen, men bekvemmeligheten går tapt hvis kjøretøyene ikke får den omsorgen og oppmerksomheten de fortjener. Denne mangelen på respekt er et bredere sosialt problem som ikke er lett å løse.

Hva kan gjøres for å løse dette problemet? Strengere håndheving og høyere bøter for hærverk og feilparkering kan være et skritt i riktig retning. I tillegg kan opplæring og bevisstgjøring rundt bruk av felles scootere bidra til bedre håndtering av disse kjøretøyene. Utleieselskaper kan også investere i mer robuste scootere som bedre tåler røff håndtering.

Det er klart at en kombinert tilnærming er nødvendig for å løse problemet. Det er ikke bare utleieselskapenes ansvar, men også brukernes ansvar å håndtere de felles scooterne med omhu og respekt. Bare på denne måten kan denne formen for mobilitet forbli bærekraftig og faktisk bidra til et mer effektivt og renere bymiljø.

Registrering
Relaterte artikler:
App Stores