Utskriftsvennlig, PDF og e-post
Pitane bilde

Veien til en grønnere taxisektor i Europa er full av utfordringer. Fire medlemmer av International Road Transport Union (IRU) fra Tyskland, Nederland, Frankrike og Storbritannia fremhever hindringene og nødvendige skritt for en vellykket overgang til netto nullutslipp.

Medlemmer av IRU fremheve flere kritiske hindringer for karbonreduksjon. BVTM fra Tyskland påpeker de betydelige usikkerhetene når det gjelder strømpriser, økonomisk støtte, ladeinfrastruktur og kjøretøykostnader. Disse faktorene skaper et prekært miljø for drosjeselskaper som prøver å gå grønt, da de må balansere miljømål mot økonomisk risiko. For å begrense disse risikoene, understreker BVTM behovet for regjeringer for å gi mer robust støtte til selskaper som investerer i elektriske kjøretøy (EV) og tilhørende infrastruktur.

KNV fra Nederland gjenspeiler disse bekymringene og understreker mangelen på rimelige, grønne kjøretøy med tilstrekkelig rekkevidde. Sektoren forbereder seg på strengere reguleringer, inkludert nullutslippsklausuler i anskaffelseskontrakter og lavutslippssoner i større byer. Disse forestående endringene legger press på industrien til å tilpasse seg raskt og samtidig administrere den økonomiske levedyktigheten til slike overganger.

UNIT i Frankrike fremhever de logistiske og økonomiske utfordringene som taxisjåfører møter hver dag. Med sjåfører som dekker opptil 500 km per dag, er kjøretøyets rekkevidde av største betydning. Dessuten, ifølge ENHET mangelen på et robust ladenettverk som er skreddersydd for transportfagfolks behov fremdriften. Drosjesjåfører jobber ofte lange timer og krever komfortable, romslige kjøretøy, noe som er en ekstra kompliserende faktor. Kostnader er fortsatt en betydelig barriere ettersom regulert prissetting begrenser inntektsfleksibilitet, og hjemmelading kan være upraktisk for mange urbane sjåfører.

Les også  Anbud: CZ presser helsepersonell med lave priser

Identifiserer seg i Storbritannia Veezu utilstrekkelig ladeinfrastruktur som den grunnleggende barrieren for karbonreduksjon. Det eksisterende nettverket i byer og tettsteder er ofte dyrt, utilgjengelig og utilstrekkelig, noe som fraråder bruk av elbiler. Økende kostnader og begrenset rekkevidde forverrer disse problemene, mens mangelen på egnede bilmodeller for taxidrift kompliserer situasjonen ytterligere.

Regjeringens politikk må være tydelig og tidsriktig i Europa slik at operatørene kan planlegge fremtidige kjøp.

parlamentet i Brussel
Foto: © Pitane Blue - Brussels parlament

Hva må til for å grønt effektivt?

BVTM understreker behovet for stabilitet og pålitelighet i sektoren. Pålitelige strømpriser, økonomisk støtte, ladeinfrastruktur og rimelige biler er avgjørende. Det er vanskelig å grønn effektivt gitt alle usikkerhetsmomentene.

KNV påpeker behovet for realistiske mål. Nullutslippskjøretøyer er fremtiden, men det gjenstår utfordringer som krever vår oppmerksomhet for effektiv overgang. Ladekapasiteten, både infrastruktur og nettkapasitet, er i dag utilstrekkelig og teknologi må utvikles for å muliggjøre større rekkevidde. Fordi kjøretøy blir tyngre, kan det være nødvendig å øke vektgrensen på B-førerkortet. Til slutt er det nødvendig med økonomiske eller skattemessige insentiver for å fremme overgangen. I følge KNV vil gi åpen kommunikasjon med myndighetene om hva sektoren kan forvente og når, betrygge operatører og oppmuntre til investeringer.

UNIT foreslår å implementere spesifikke subsidier for drosjesjåfører, som vil oppveie deres gjeldende offentlige tjenesteforpliktelser. På den tekniske siden er det nødvendig å utvikle et spesielt hurtigladenettverk for drosjer i byer. Alternativt bør drosjer ha lagt til rette for tilgang til saktelading, som lading i kollektive boligbygg eller spesifikke reservasjoner på offentlige nett.

Les også  KNV: VVD-kjendis Fred Teeven nominert som ny styreleder

Veezu understreker at en utvidet ladeinfrastruktur må inkludere flere ladepunkter langs motorveier og i byer. Kostnadene ved dette bør imidlertid reguleres og tilsvare kostnadene ved husholdningsforsyning. Siden rekkevidde er et sentralt tema for sektoren, må det være bedre informasjon og et bredere utvalg av kjøretøy som passer for drosjesektoren. Regjeringens retningslinjer bør være klare og tidsriktige, slik at operatører kan planlegge fremtidige kjøp. Insentiver, som subsidier til spesialbygde drosjer, bør utvides til private leiebiler for å oppmuntre til bruk av elbiler.

Registrering
Relaterte artikler:
Kalenderpakke