AZUL

Deutsche Bahn (DB) heeft onlangs in Berlijn de eerste wagon van de nieuwe ICE L gepresenteerd. De trein van de Spaanse fabrikant Talgo zet nieuwe maatstaven op het gebied van toegankelijkheid: dankzij de traploze toegang kunnen passagiers in een rolstoel voor het eerst zonder hulp van buitenaf de ICE L in- en uitstappen. Maar ook alle andere passagiers, bijvoorbeeld met grote koffers, kinderwagens of fietsen, hebben baat bij een vlakke toegang. Vanaf het najaar van 2024 zullen 23 ICE L’s – de L staat voor de Engelse term “low floor” – de langeafstandsvloot van DB geleidelijk versterken. Eerst zullen de treinen worden ingezet op de lijn Berlijn-Amsterdam. In 2026 rijden de treinen ook op de toeristische routes naar Sylt en Oberstdorf.

"De traploze instap in de ICE L zet nieuwe maatstaven. Zo wordt reizen met de trein nog makkelijker en comfortabeler voor alle reizigers. En met het nieuwe interieurdesign in de ICE is er voor het eerst een huiskamersfeer op de rails.”

“Deze nieuwe generatie treinen zal het aanbod van DB versterken en maken deel uit van een geheel nieuwe standaard die is vastgesteld door wat volgens ons bij Talgo de meest veeleisende klant op de wereldwijde spoormarkt is. Dit is een paradigmaverschuiving in het passagiersvervoer die Deutsche Bahn inluidt met de nieuwe ICE L en die de maatstaf zal worden op de dynamische Europese markt.”

De 230 km/u snelle en 256m lange ICE L bestaat uit 17 personenrijtuigen, waaronder een stuurstandrijtuig en een multisysteemlocomotief. Dit maakt ook grensoverschrijdend gebruik mogelijk. Bovendien biedt het plaats aan nog meer reizigers: de 562 zitplaatsen zijn onderverdeeld in 85 zitplaatsen in 1e klas en 477 zitplaatsen in 2e klas.

Bovendien kunnen reizigers genieten van het volledige ICE-comfort dat ze gewend zijn. Naast het nieuwe ICE-interieurdesign omvat dit bijvoorbeeld comfortabele, volledig nieuw ontwikkelde stoelen, een bijzonder krachtige WLAN, mobiele telefoon-transparante ramen, veel ruimte voor gezinnen met kinderen, een restauratiewagen, acht fietsenstallingen ruimten en passagiersinformatie met realtime gegevens aldus de Duitse spoorwegonderneming.

Foto boven: Deutsche Bahn AG/ Oliver Lang.

Imprimir amigável, PDF e e-mail