I samarbete med IRMA regeringen arbetar med en unik integritetsvänlig identitetsplattform som användare bara kan dela den information de behöver.

Den 6 juni gav eIDAS kooperativa nätverk ett positivt yttrande för anmälan av eTD-systemet (avtalssystem för elektroniska åtkomsttjänster) specifikt för eRecognition. Ett positivt yttrande innebär att kooperativa nätverket har kommit överens om att eHerkenning kan meddelas som ett europeiskt erkänt inloggningsverktyg. e-erkännande uppfyller alla eIDAS krav och kan användas över gränserna. En trevlig milstolpe i steget att använda eHerkenning utomlands.

Enklare affärer i EU

Elektroniska identiteter (e-ID) dyker upp i hela Europa. Fler och fler länder kommer till slutsatsen att det gammaldags "kopia-passet" verkligen inte längre är möjligt under 2019.

Enligt SIDN marknadschef Michiel Henneke kommer online-autentisering i Nederländerna att få ett stort uppsving under de kommande åren med antagandet av e-erkännande av företagare. Vi ser en liknande utveckling i andra länder, inklusive Danmark.

En e-ID har länge varit vanligt i Danmark.

Det danska exemplet visar vad som är möjligt med en allmänt tillämplig elektronisk identitet. Dessa dyker upp i Nederländerna, inte drivna av regeringen utan av marknaden. Speciellt ökar eHerkenning nu när parter som UWV kommer att använda den för att identifiera företagare.

Alla danska medborgare har ett e-ID (NEM-ID) som gör online-identifiering mycket enkel. Detta gör det möjligt att snabbt identifiera identiteter på nätet och till exempel förhindra missbruk.

Integritetspolicy
Pitanblått
Utskriftsvänlig, PDF och e-post