I höst, en rättegång med en Transparent laddningsstation på Raamplein i Amsterdam. Denna laddningsstation vann Dutch Design Award i produktkategorin 2018 och är ett svar på den växande betydelsen av insikt i teknologier i staden och algoritmernas roll i detta. 

Med den transparenta laddningspunkten kan du se vilken laddningskapacitet som är tillgänglig och hur kapaciteten fördelas mellan de anslutna fordonen. Denna nya teknik ger användarna insikt i laddningsprocessen för sina bilar. Detta ger också insikt i algoritmernas beslutsprocess.

Kunskaps- och innovationscentret ELaadNL, Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions, TU Delft, Designbyrån The Incredible Machine och Amsterdam kommun arbetar tillsammans i denna rättegång för att ge mer öppenhet om den smarta laddningsprocessen för elbilar. en display visar hur strömmen fördelas mellan de laddande elbilarna. Bilar laddas smart på Raamplein utifrån den tillgängliga nätkapaciteten

För närvarande laddar nästan 500 av laddpunkterna i Amsterdam "smart". En algoritm (slutlig serie steg där ett visst matematiskt problem kan lösas) av en smart laddstation bestämmer hur snabbt den laddas. Till exempel är laddningen snabbare utanför elnätet och när mycket solenergi är tillgänglig. Dessutom kan vissa bilar prioriteras.

Under detta test kommer extra lastprioritet att göras tillgänglig för delade bilar. Det är för närvarande oklart för användare och Amsterdammers vad algoritmen bestämmer i laddningsprocessen och varför. Samtidigt är det en fråga för myndigheter och företag hur man övervakar algoritmer som påverkar den offentliga sektorn. Transparent Charge Point kommer att ge insikt i detta genom att synliggöra de underliggande valen av algoritmen på displayen.

Transparent laddningsstationer koncept

Transparent Charging Pole designades 2017 av The Incredible Machine på uppdrag av EladerNL och Liander. En applikation testas i praktiken för första gången i Amsterdam.

En elbil laddas
Utskriftsvänlig, PDF och e-post