Hyresförare som har beställt en elbil försöker få den levererad i år. Personer som hade återhämtat en för nästa år vill ha bilen levererad i år. På detta sätt hoppas de kunna undkomma ett högre tillägg, säger Electric Riders Association. De flesta elbilar beställs av förare.

Många försök är förgäves. Ofta är leveranstiden mer än ett halvt år och återförsäljarna har inget inflytande på detta. Till exempel har 2500 personer beställt en elbil från Hyundai, som de får 2020.

Endast Tesla säger att en modell 3 som nu beställts kan levereras nästa månad. Konkurrenterna undrar dock om Tesla verkligen kan uppfylla det löfte.

Skåpet vill höja det beskattningsbara tillägget för elbilar från 1 januari till 4 procent. Det kan spara 8 euro per år. Bilar som levereras i år är fortfarande under den nuvarande kursen. Kunder får inte avboka sin beställning utan kostnad. På Hyundai, till exempel, måste du fortfarande betala 1250 procents köpvärde.

Bovag, RAI Association och Electric Riders Association hoppas att Representanthuset fortfarande kommer att hålla tillbaka planerna för skatteökningen.

En elbil laddas
Utskriftsvänlig, PDF och e-post