Den andra MaaS-piloten tilldelades av Pon Holding. Målet med denna pilot är att planera, boka, betala och resa med en app. Ett partnerskap från ramavtalet från ministeriet för infrastruktur och vattenförvaltning, ledt av Mobility Services & Retail (Pon Holding), arbetar med detta i regionen Haag i Rotterdam. 

Tillgängligheten till Rotterdam Haag flygplats är avgörande i detta avseende. I detta projekt arbetar de tillsammans med partners som REIS informationsgrupp, Tranzer och Shuttel. Resenären förväntas kunna uppleva detta sätt att resa under MOVES-etiketten från mitten av 2020. Partnerskapet består av ett antal etablerade namn i mobilitetsvärlden. Pon (känd som en VW-importör, Gazelle-cykeltillverkare) använder sin mobilitetsfilial: Mobility Services & Retail med delad transport (Greenwheels), mobilitetsnav HUUB och mobilitetskort Shuttel, med vilken mer än 110.000 XNUMX anställda redan reser varje dag.

Som reseplanerare har TRAVEL-informationsgruppen miljontals användare i Nederländerna. Tranzer tillhandahåller nationella och internationella mobilbiljetter för kollektivtrafik och andra delade tjänster. Deloitte deltar från sin expertis inom innovation, samskapande och övervakning. CGI (IT-rådgivning) ingår också i partnerskapet. Samarbetet slutar dock inte där. För att kunna erbjuda en bred tjänsteportfölj innebär det att arbeta tillsammans med alla kollektivtrafikföretag och vara i nära kontakt med resenären i regionen. 

I maj 2019 utfärdade Schiphol Real Estate, Rotterdam Haag Airport, Rotterdam Haag Metropolitan Area och kommunerna Haag och Rotterdam, ministeriet för infrastruktur och miljö och De Verkeersonderneming ett anbud för att komma igång med en MaaS-pilot. Denna pilot fokuserar på Rotterdam-Haag-regionen med ett särskilt fokus på Rotterdam-Haags flygplats, men erbjuder så många transportalternativ som möjligt över hela landet. Kunderna till flygplatsen Haag-Rotterdam kommer nu främst med bil. 

Vinnaren har till uppgift att ha ett oberoende affärsfall inom två år. Nästa Urban Mobility (även en del av Pon-organisationen) vann, varefter MaaS-tjänsterna inrymdes i en mer övergripande enhet MS&R för bästa implementering med de andra Pon-komponenterna. Roger Demkes, chef för De Verkeersonderneming: ”Vi är mycket nöjda med den här vinnaren. De är alla parter med kunskap om rörlighet och kunder / resenärer. 

Nu när anbudet är avslutat kommer vi att arbeta i samarbete med konsortiet för att verkligen få Mobility as a Service från marken i denna region. ” Denna MaaS-pilot genomförs i Haagregionen med stöd av tillgängliga Haaglanden och Rijnland. Med mer än 2,5 miljoner invånare är Rotterdam i Haag den tätaste regionen i Nederländerna. 

Cirka 1,2 miljoner människor reser till jobbet varje dag. Dessutom kommer 240.000 XNUMX bostäder att byggas under de närmaste femton åren, vilket ytterligare kommer att öka trycket på det befintliga mobilitetsnätet. MaaS buntar alla transportmedel och tjänster. I kombination med personlig dörr-till-dörr-reserådning blir planering, bokning och resor lättare för människor.

Läs också: Pitane Mobility förenas i MaaS Lab i KNV

Sonila Metushi (MaaS-Lab) i samtal med Özcan Akyol om MaaS under ett Pitane Mobility-möte
Tidning för persontransport
läs i Magazine Passenger Transport
Utskriftsvänlig, PDF och e-post