FNV är nöjd med det utlovade extra stödet för oberoende taxichaufförer, men anser samtidigt att Uber undviker sitt ansvar som arbetsgivare. Stödet för taxinäringen är nödvändigt och FNV är därför nöjda med att Haag nu ordnar något för denna grupp taxichaufförer. Men stödet kommer från fel vinkel när det gäller Uber-taxichaufförer. 

”Oberoende taxichaufförer och Uber-taxichaufförer har nu tvingats kämpa hårt om hjälp. När det gäller Uber-taxichaufförer borde Uber som arbetsgivare ha vädjat till NU-systemet, säger Amrit Sewgobind-föraren FNV Flex och Compliance.

Föraren Sewgobind schrijft att även i denna kris ser vi att företaget gör allt för att placera allt ansvar på taxichaufförerna. Och i det här fallet kommer Haag, och därmed skattebetalaren, att lösa det för Uber. Det är inte sant. Företaget har dragit nytta av alla slags skatteförmåner i flera år och har tillräckligt med kontanter, cirka 6 miljarder, för att klara Coronakrisen. I stället för att förlita sig på NOW, som ersätter 90% av arbetskraftskostnaderna och Uber står för 10%, utnyttjar Uber nödåtgärderna för småföretagare och egenföretagare.

plastskärm 

Företaget gör också fönsterförband eftersom det ger förarna en tunn plastskärm och 10 euro att spendera på desinfektionsmedel. Medan taxinäringen står stilla. Efterfrågan från turister, nattliv och pendlare - en betydande del av inkomsterna - har fallit bort i ett fall. Uber själv indikerar att förare med Corona kommer att kompenseras ekonomiskt i två veckor, men det är oklart exakt hur detta fungerar.

risker 

Under tiden fortsätter företaget att tjäna och fortsätta att flytta fokus till UberEats. Uber-taxibilar får inte stå stilla på gatan, inte ens i de officiella taxireserterna. Välj sedan mellan böter eller höga parkeringspriser.

Sewgobind: "Taxichaufförer har nu möjlighet att leverera måltider, men det finns risker som är igen med förarna."

arbetsgivare

Uber är arbetsgivare på alla sätt. Genom att komma åt plattformen, som inte längre är välkommen, kontroll över arbetssättet och belöningen. Domarna i Frankrike, England och Nederländerna bekräftar detta, skriver Sewgobind. I mars i år beslutade den franska högsta domstolen redan att förare som kör för den digitala taxitjänsten Uber bör betraktas som anställda. En Amsterdam-domare nådde också samma dom i februari 2019 i ett mål om ett hyresavtal.

Av: Yvette de Vries

Läs också: Kritik av Uber efter undertecknande av stödbrev

FNV
FNV-facket
Utskriftsvänlig, PDF och e-post