Hur människor rör sig var före en radikal omvandling. Koronakrisen har lämnat alla mobilitetstjänster som utvecklas inom ramen för MaaS (Mobility as a Service) med en ytterligare fråga. Mer social sammanhållning genom delningsekonomin och en ökning av resandet tillsammans utgör nu ett problem inom den nya "en och en halv meter ekonomin".

En artikel full av frågor som kan besvara sig själv när vi pratar om den nytt normalt'. Vi tycker om att tänka i termer av lösningar, särskilt när det gäller rörlighet. Men ho hanterar du delade fordon som är färdiga? Vem var den förra föraren och desinficerades bilen tillräckligt? 

Diskussionen om konsumentskydd har fått en ny dimension. Hur skyddar du konsumenter i en delningsekonomi där de kan utsättas för farorna med virusförorening?

dela ekonomi kontra en och en halv meter ekonomi

Kommuner och kommersiella leverantörer är involverade i olika delprodukter som gemensamt kommer att göra MaaS, såsom målgruppstransport, anläggningar för kollektivtrafik, taxi, bildelning, cykeldelningskoncept och P&R. Tillämpning och övervakning av RIVM-protokollet kommer också att spela en oerhört viktig roll i alla dessa transportsätt.

Resenären är central i MaaS-apparna. Mobility as a Service (MaaS) står för ett mobilitetskoncept där konsumenten använder olika transportmedel via ett abonnemang. Han eller hon behöver inte längre oroa sig för nödvändiga reservationer och betalningar. Men han vill inte heller oroa sig för förutsättningarna och RIVM-protokollet som tjänsterna måste följa. Det är en fråga för leverantörerna, kan du fortfarande anta?

störande partier

Det finns också störande partier som breddar och fördjupar sitt erbjudande. Tänk på Flixbus eller Uber, som för närvarande arbetar med att sätta upp alternativ till kollektivtrafik, de klassiska billeverantörerna som sätter upp nya mobilitetstjänster eller lägger till nya (delvis) koncept till sitt erbjudande. Alla måste ta itu med RIVM-protokollet, även efter att ett vaccin finns tillgängligt. Hur kommer dessa parter att se till att de tjänster som erbjuds uppfyller alla krav?

inget svar från nationella piloter

Under tryck från koronakrisen ställde vi oss själva frågan om inverkan på MaaS-piloter som startade den 1 april från en anbudsprocess. Det är uppenbart att dessa för närvarande inte får högsta uppmärksamhet, men när de frågades med de ansvariga var svaren svaga. Vår fråga skickades till andra kollegor inom ministeriet för infrastruktur och vattenhantering tills det hamnade på ett skrivbord någonstans hos någon som nu kanske arbetar hemifrån och som inte nu ser vad som väntar i hans inkommande post. 

Läs också: Vad sägs om MaaS i svåra tider för rörlighet?

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på Linkedin
Dela på whatsapp
också tillgängligt för Android
Utskriftsvänlig, PDF och e-post