Efter en undersökning av de 24 anslutna parterna, inklusive transportörer, MaaS-leverantörer och mjukvaruföretag, drar MaaS Lab slutsatsen att "Affärer som vanligtÄr inte ett alternativ för mobilitet efter denna koronakris. Vi måste nu påskynda våra ansträngningar mot MaaS. MaaS Lab fokuserar på att utveckla ett avtalssystem för MaaS i offentlig-privata partnerskap.

om alla tar bilen, kraschar Nederländerna

Med den maximala kapaciteten på 40% som finns i kollektivtrafiken måste människor som vanligtvis reser med kollektivtrafik hitta ett alternativ. Om alla tar bilen kommer Nederländerna att krascha och klimat- och miljömålen uppfylls inte. Mobility as a Service (MaaS) erbjuder alternativ för människor att resa ansvarsfullt och hållbart. Tack vare MaaS kan du se vilka andra former av rörlighet som är möjliga utöver kollektivtrafik och privat transport (t.ex. taxi, delad bil, delad cykel, etc.). Det är därför det är viktigt att utvecklingen av MaaS i Nederländerna påskyndas nu.

Via MaaS erbjuds alla former av rörlighet för resenären integrerade i ett lättillgängligt digitalt system som möjliggör planering, bokning och betalning. MaaS erbjuder mer bekvämlighet, mer valfrihet och anpassning för resenärer, marknadspartier och regeringar. Med MaaS är det möjligt att ge resenären multimodala och personliga reseråd, så att folkmassan kan spridas över flera sätt eller till andra tider.

koronakris; en stor möjlighet att röra sig mer hållbart och smartare

Behovet av en övergång till ett nytt mobilitetsekosystem är nu större än någonsin. För att få Nederländerna att flytta på ett ansvarsfullt och hållbart sätt krävs ett bredare samarbete mellan marknadspartier, regeringar, arbetsgivare och institutioner. MaaS erbjuder en lösning för detta för att säkerställa att vi fortsätter att gå ansvarsfullt och hållbart. MaaS håller på att utvecklas för närvarande på grundval av bilaterala avtal och tillfälliga piloter. Ett öppet och inkluderande MaaS-ekosystem krävs för ytterligare uppskalning.

data är framtiden; också i rörlighet

Som MaaS-lab tror vi på att skapa värde från tillförlitliga data för resenärer, för mobilitetsleverantörerna och MaaS-leverantörerna. Det är därför MaaS Lab nyligen också anslöt sig till Datadelningskoalition. Denna koalition stimulerar samarbete och delning av data mellan olika sektorer och är ett viktigt nav för kunskapsutbyte mellan olika avtalssystem. Under senare år har en samarbetsstruktur skapats i olika sektorer för datadelning i ett gemensamt ekosystem. Banksektorn har utvecklat iDEAL, sjukvården har utvecklat MedMij och logistiksektorn har utvecklat iSHARE. MaaS erbjuder en möjlighet för mobilitetssektorn för ytterligare innovationer inom dataekonomin. 

På grund av koronakrisen ser vi en stor ökning av digitala transaktioner och online-interaktion mellan individer, företag och regeringar. Människor letar efter alternativa former av kontakt och tjänster och upplever bekvämligheten med nya digitala tjänster. Människor vill och kan hantera rörlighet mer flexibelt.

Affär som vanligt är inte ett alternativ för resenärer och miljön. Det är därför MaaS Lab uppmanar alla relevanta intressenter att påskynda distributionen på MaaS.

Läs också: CROW Kenniscafé MaaS ger insikt i beteendeförändringar

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på Linkedin
Dela på whatsapp
Bertho Eckhardt (ordförande KNV)
ett antal medlemmar i MaaS Lab under presentationen av KNV-mötet - foto: KNV
Utskriftsvänlig, PDF och e-post