Det är fantastiskt att en cyklist kommer att leda Rover. Hållbarhet och klimat är centrala teman i hennes liv. Lördagen den 21 november valde medlemmarna i Traveller Association Rover en ny ordförande vid General Members Meeting. Saskia Kluit har nominerats av styrelsen, det fanns inga motståndare. Nuvarande ordförande Walter Etty valdes två gånger för ettårsperioden, en period som nu har passerat. 

Saskia Kluit (47) har arbetat för Fietsersbond de senaste 11 åren, varav de senaste 5 åren som regissör. Hon lämnade nyligen Fietsersbond, så det finns inget som hindrar henne från att börja som ordförande för Rover. Saskia har erfarenhet av flera styrelser. Hon var ordförande för den holländska cykelambassaden och grundare av Energie-U, en kooperativförening som hjälper Utrecht-invånare att spara energi och generera dem själva. Dessutom har hon varit senator i senaten på uppdrag av GroenLinks sedan maj.

Nästan varje cyklist är också en ivrig användare av kollektivtrafik. Hon använder också tåget utöver cykeln i stor utsträckning. Hon anser att kollektivtrafikpassagerare förtjänar en stark förespråkare och är därför motiverade att bli ordförande i Rover.

Rover Association

Saskia kommer ombord på Rover i en turbulent tid: det talas mycket om att skära ner på kollektivtrafiken, medan hon förespråkar investeringar: 

”Det finns sex miljoner människor i Nederländerna, nästan en tredjedel av befolkningen, utan körkort. Kollektivtrafik är till och med det enda transportsättet för personer med funktionsnedsättning. Med mindre kollektivtrafik har de mindre möjligheter att delta i samhället. På landsbygden är god kollektivtrafik ännu viktigare, i nordöstra Groningen måste du snabbt cykla 20 kilometer och inte alla lyckas. ”

Sedan 2008 har regissören Freek Bos varit Rovers representant vid diskussionsborden. Styrelsen fungerar som stöd för byrån. Saskia Kluit vill hjälpa byrån och föreningen att växa och samtidigt behålla styrkan i den nuvarande organisationen. Rover kan lära sig mycket av den erfarenhet som Saskia har fått på Fietsersbond.

Foto: Rover - Saskia Kluit

Läs också: Cykelhjälmen är fortfarande ett kontroversiellt huvudbonad

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på Linkedin
Dela på whatsapp
Saskia Kluit
Utskriftsvänlig, PDF och e-post