Bpost kommer att vara en pakettjänst som du bättre kan undvika under koronatider. Onlinebutikernas stora styrka var att beställa hemifrån ditt hem och leveransservicen skulle göra resten till ytterdörren. Men det har beräknats utan Bpost eftersom det inte längre levererar alla paket. Några av kunderna måste själv hämta paketen vid en insamlingsplats, meddelade Bpost.

tid för annan leveransservice

Företagskunder måste också betala en tilläggsavgift på 1 euro per paket från nästa fredag ​​och fram till julafton. På grund av de rekordvolymer paket som Bpost för närvarande måste bearbeta kan företaget inte längre leverera alla paket hemma. På grund av avstängningen har många butiker tvingats stänga och kan därför bara sälja via internet. Det skulle också spara många resor, men när konsumenten måste hämta sitt paket vid en insamlingsplats är det inte längre möjligt och butikerna kan bättre öppna sina dörrar igen.

I en öppet brev VD Dominique Michel från handelsförbundet Comeos vänder sig till sin kollega från Bpost Jean-Paul Van Avermaet, premiärminister Alexander De Croo (Open VLD) och minister för offentliga företag Petra De Sutter (Groen) för att klaga på de tjänster som Bpost tillhandahåller som han tror skramlar.

Som pricken över i-en har våra köpmän fått ett brev från Bpost om att kostnaden för frakt kommer att öka från nästa vecka med 1 euro / försändelse och att fram till slutet av december. Under den första avstängningen ökade redan 25 cent per sändning, nu 1 euro. Så det är på en uppåtgående trend. Kan vi förvänta oss samma trend inom tjänsterna?

Dominique Michel är VD för handelsförbundet Comeos

Michel skriver på uppdrag av belgiska köpmän. Tidigare denna månad beslutade regeringen att alla icke-nödvändiga butiker måste stängas på grund av korona. I samma andetag krävde premiärministern omedelbart onlinebeställning från belgiska handlare, så att de redan kan förverkliga en begränsad del av sin omsättning. Men det blir gradvis omöjligt, enligt nästan osannolika vittnesmål från medlemmarna.

”Stängningen på sex veckor innebär faktiskt 4 miljarder euro i omsättning som våra handlare ser gå upp i rök. Efter alla investeringar i säkerheten för deras personal och kunder som de redan har gjort. Särskilt hårt drabbat har klädsektorn med lager som aldrig får säljas igen. Det enda sugröret de kan hålla fast vid är deras online-aktiviteter. Förutom dessa juridiska och processuella problem är det desto mer smärtsamt att behöva identifiera allvarliga operativa problem de senaste veckorna, säger Dominique Michel

Läs också: DHL själv signerar för mottagande under koronakrisen

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på Linkedin
Dela på whatsapp
Bpost leveransservice
Utskriftsvänlig, PDF och e-post