Investera kraftigt i cykelinfrastruktur och samtidigt förbjuda bilen från staden, en kilometeravgift, sänka maxhastigheten till 30 km / h, avskaffa parkeringsplatser och öka hastighetskontrollerna. Detta är några exempel på uppdrag som Brusselse Groen bedriver nu när det finns lite eller inget motstånd från näringslivet. Brysselregeringen fick en bråk av kritik från de andra regionerna eftersom den vill införa en kilometeravgift 2022. 

Mobilitetsminister Elke Van den Brandt (Groen) pekar på effekterna av koronakrisen, som tog människor ur kollektivtrafiken, men också på den snabba byggandet av nya cykelvägar i år. 2020 var ett så avgörande år för cyklister i Bryssel. När du bygger många nya cykelvägar kommer cyklister till det. Cyklistorganisationen ProVelo är nöjd med siffrorna men påpekar också att det inte finns någon garanti för att ökningen kommer att fortsätta efter koronakrisen.

Biltrafiken är fortfarande inte på samma nivå som före koronakrisen, enligt siffrorna från Brysseltunnlarna. Cirka 20 procent färre bilresor registrerades under hela året. Det betyder därför inte att bilförare har bytt till cyklar i massor. När allt kommer omkring arbetar fortfarande många människor hemma och de nya cyklisterna kan komma från kollektivtrafiken där de fördrevs massor av regeringen. En slående detalj är att ökningen främst visar på lördagar och söndagar, förra året mer än fördubblade antalet resor.

London, Singapore och Stockholm har kilometeravgifter och är inte ekonomiska öknar. Det finns inget som hindrar den flamländska regeringen från att införa en kilometeravgift.

Elke Van den Brandt (grön)

I staden Bryssel och de arton omgivande kommunerna kan du bara köra maximalt 1 km / h sedan den 2021 januari 30. Bilar, bussar och lastbilar får endast köra i 50 och ibland 70 km / h på de stora tillfartsvägarna. Elke Van den Brandt sätter hatkampanjen i perspektiv Facebook rasar. Hon är den främsta förespråkaren för en kilometeravgift för dem som använder bilen i Bryssel och arkitekten för den maximala hastigheten på 30 kilometer i timmen som har varit i kraft i Brysselregionen sedan den 1 januari. Som om kilometeravgiften i Bryssel inte orsakade tillräckligt uppståndelse, talas det redan om en kilometeravgift på Bryssels ringväg. Det borde vara ett alternativ till förlängningen av ringen.

De tre sektorsförbunden Febiac, Traxio och Renta svarar gemensamt på den nya stadsavgiften som Bryssel vill införa. "Bryssel tappar all trovärdighet för ett rättvist skattesystem med denna vägtull", säger ett gemensamt pressmeddelande. Frågan om utvidgningen av Bryssel-ringvägen diskuterades i Bryssels parlamentets mobilitetskommitté på tisdag. Brysselregeringen är emot det, men ser en intelligent kilometeravgift som ett alternativ för att ta itu med trängsel på ringen.

Läs också: Bryssels regering startar socialt cykeluthyrningsprojekt

spårvagn
spårvagn i Bryssel
Utskriftsvänlig, PDF och e-post