Diederik Gommers, president för Dutch Intensive Care Association, är inte för utegångsförbud. Inte alls nödvändigt för vården för närvarande och för stränga åtgärder. Han meddelade detta på Jinek i programmet förra tisdagen. Det finns fler och fler anhängare av utegångsförbud, men också många motståndare. Även under samrådet med borgmästarna verkar åsikterna delade. OMT-rådet verkar ha övertygat borgmästarna om vikten av en kväll. Borgmästarna är ansvariga för genomförandet av utegångsförbudet. Idag kommer regeringen att fatta beslut om införandet av utegångsförbudet så att förslaget kan överlämnas till representanthuset imorgon och eventuellt införas från fredag.

Vi måste hålla sjukhusen överflödiga. Diagrammen visar: om vi släpper allt nu kommer det att gå ur hand. Men om vi fortsätter med de nuvarande åtgärderna nu kommer den tredje vågen att vara lika stor som den andra vågen. Det är fortfarande enormt. Men vi klarar det

Diederik Gommers, ordförande för Dutch Association for Intensive Care

Ernst Kuipers, kollega på Erasmus MC och ordförande för National Network Acute Care, hade tidigare uttalat sig för utegångsförbudet. Det finns en god chans att ett utegångsförbud införs i Nederländerna så snart som möjligt, mellan 20.00 och 04.00. Förberedelserna har varit i full gång under en tid, även hos polisen. Ändå sa man från den vinkeln att det måste finnas god och entydig kommunikation till befolkningen för att undvika förvirring i genomförandet bland de olika verkställarna och polisen.

Trots att föroreningssiffrorna har gått i rätt riktning de senaste veckorna är orsaken till de extra åtgärderna framväxten av en brittisk koronavariant i Nederländerna. Flera experter varnar för att denna variant kommer att öka trycket på sjukhus för kritiskt sjuka koronapatienter de närmaste veckorna. Förutom införandet av utegångsförbud överväger regeringen åtgärder som ett flygförbud från Storbritannien och en karantänplikt för resenärer som reser till Nederländerna. 

Erasmus
Erasmus NC Rotterdam
Utskriftsvänlig, PDF och e-post