Försäljningen av nya mopeder och mopeder (eller skotrar) år 2020 var på den högsta nivån sedan 2010. Totalt registrerades 84.711 45 exemplar, en ökning med XNUMX procent jämfört med året innan. En femtedel av dessa var eldrivna, enligt siffror från RAI Vereniging, BOVAG och RDC.

Behovet av enskilda transportformer har ökat kraftigt 2020 på grund av koronakrisen. Delvis på grund av begränsningarna i kollektivtrafiken valdes cyklar, motorcyklar och skotrar oftare som alternativ. Av alla nya skotrar förra året berörde nästan tre fjärdedelar en mopedvariant med en maximal hastighet på 25 km / h, jämfört med mindre än två tredjedelar 2019. Totalt levererades 62.348 22 nya mopeder, varav nästan 15 procent var eldrivna. Ett år tidigare var andelen elvarianter i mopedförsäljningen 2025 procent. Som ett resultat är skoterindustrin på god väg att genomföra klimatavtalet, där man har kommit överens om att nya mopedcyklar först ska vara elektriska från XNUMX. Den höga graden av elektrifiering beror delvis på den ökande populariteten hos delade tjänster som nästan uteslutande använder elektriska mopeder.   

MOPED

Antalet registreringar av nya mopeder (maximal hastighet 45 km / h) ökade från 19.927 2019 22.423 till 12,5 14 förra året. en ökning med 2019 procent. Som med mopedförsäljning ökade andelen elvarianter bland nya mopeder, från 18 procent 2020 till mer än XNUMX procent XNUMX.

DE MEST REGISTRERADE VARUMÄRKEN AV SNORCYKEL 2020 VAR:

Piaggio (12.208 XNUMX bitar)

Sym (8.047 delar)

La Souris (6.251 XNUMX bitar)

DE MEST REGISTRERADE MÄRKEN AV MOPED 2020 VAR:

Sym (4.780 stycken);

Piaggio (3.762 delar);

Kymco (1.975 bitar).

HELMPLIGHT MORCES

BOVAG och RAI Vereniging betonar att den snabba elektrifieringen av mopedparken snabbt närmar sig de överenskomna klimatmålen. En möjlig hjälmplikt för lättmopedförare kommer dock att förstöra denna utveckling. Den lägre maximala hastigheten i kombination med en plats på en säker cykelväg och avsaknaden av hjälmplikt har visat sig vara av avgörande betydelse för hundratusentals mopedägare. För leverantörer av skoterdelning är en hjälmplikt också praktiskt taget omöjlig och helt ohygienisk. I en nyligen publicerad rapport av Arcadis anger 55 procent av lätta mopedförare att de byter till ett annat transportmedel om hjälmkravet införs. 4 av 10 väljer sedan bilen, vilket är oönskat, eftersom tillgänglighet och livskvalitet, främst i städer, kommer att sättas under ytterligare tryck. Alla former av tvåhjulingar behövs desperat och avskräckande användning av moped har ingen plats i detta, enligt RAI Vereniging och BOVAG, och absolut inte om den snabba elektrifieringen hindras av detta. BOVAG rapporterar detta om dem hemsida.

Läs också: Mest sålda motorcyklar 2020

Utskriftsvänlig, PDF och e-post