Om slutresultatet är en bra väg som kan vara i flera år kan du leva med den. Men det senare är inte alltid fallet. Den som reser från Nederländerna till Belgien har förmodligen redan undrat varför vägarbeten tog så lång tid och knappt två år senare visar vägen spår igen mellan den holländska gränsen och Turnhout. Vägarbeten i Belgien tar i genomsnitt mycket längre tid än i våra norra grannar. Att byta ut kilometer asfalt är en fråga om en helg i Nederländerna. Byta ut en bro, inklusive riva ner den gamla bron, stänga motorvägen i upp till 48 timmar för att få jobbet gjort. 

Det går ofta annorlunda i Flandern. I de flesta fall tar vägarbeten månader till mer än ett år. Våra vägar är i genomsnitt mycket belastade, vilket innebär att vägarbeten kontinuerligt krävs. Ofta måste avloppssystemet också förnyas, vilket innebär att hela vägen och fundamentet måste brytas ut och sedan byggas om helt, vilket är mycket mer arbete än att förnya ett lager av asfalt. Det finns alltid anledningar till varför arbetet tar längre tid än normalt, såsom väderförhållanden, diskussion om ytterligare arbete och misstag som gjorts av entreprenören själv.

Sedan finns det problemet med entreprenören och den belgiska byråkratin. Ju kortare arbetstiden är, desto högre bestämmer entreprenörerna sitt pris. Entreprenörer tar hänsyn till deras schema, som ofta är för fullt med flera webbplatser samtidigt. Hyra maskiner kan därför göras på flera platser samtidigt och kranar eller asfaltmaskiner behöver inte vara stillastående utan måste användas så många platser som möjligt samtidigt. Besväret för invånarna är ofta mycket stort. Huset är inte tillgängligt på flera månader på grund av avloppsarbete på gatan, kort sagt en mardröm för butiksinnehavare och boende.

Läs också: Efter ännu en olycka är bron i Assenede verkligen på väg

asfaltmaskin
asfaltmaskin
efter stängning
Utskriftsvänlig, PDF och e-post