Med utrullningen av mobila punkter och ankomsten av ett mobilitetscenter kan vi enligt Lydia Peeters Flamländska minister för mobilitet och offentliga arbeten, som matchar utbud och efterfrågan. Huvudfokus ligger på färre mobiler och tillgänglighet. Det är fyra kandidater som deltar i Mobility Center, av vilka vi kommer att veta i mitten av mars vem som kommer att beställas. En mobipunkt är utgångspunkten för din resa och därifrån kan du komma överallt. Du kan åka dit med buss eller tåg, men snart också med cykel eller bil, taxi eller annan Mobility as a Service-tjänst.

Till exempel har en mobil punkt eller Hoppin-punkt alltid tåg, buss, delad cykel, delade bilar, cykelparkering och kollektivtrafik. Andra transportfunktioner som delade cyklar, laddpunkter, taxi- och samkörningsplatser etc. kan läggas till detta. En mobipunkt måste vara tillgänglig för alla användare, med eller utan funktionshinder, oavsett ålder och omständigheter. Skräddarsydd transport är tillgänglig för resenärer med specifika behov och resenärer som bor i mycket landsbygdsområden. Avdelningen för mobilitet och offentliga arbeten har tidigare gett ett offentligt anbud för inrättandet av detta mobilitetscenter.

Institutionen för rörlighet och offentliga arbeten utvecklades en steg-för-steg-plan för byggandet av en Hoppin-punkt. Steg-för-steg-planen är avsedd för alla aktörer som är involverade i byggandet av ett Hoppinpunt och förklarar vad ett Hoppinpunt är, vad det måste möta och hur Hoppins husstil måste tillämpas. Vi reser inte bara med ett transportmedel utan kombinerar alltmer olika former av rörlighet.

Vi cyklar till exempel till stationen och tar sedan tåget. Eller så kör vi med bil till en park och åker och tar spårvagn eller delad cykel till stadens centrum. Detta underlättar smidig växling. Tillgängligheten av samordnade transportalternativ och välutrustade växlingar möjliggör smidig växling mellan olika transportsätt.

cykelparkering
underjordisk cykelparkering Leuven

Skräddarsydda transporter är det lägsta transportskiktet i kollektivtrafikmodellen för grundläggande tillgänglighet. Inte bara (skyttelbussar) utan även delade cyklar, delade bilar och kollektiva taxibilar hör till detta transportlager. Mobilitetscentret hjälper dig att planera din resa. På så sätt får du reda på vilket transportsätt som är bäst för dig och vart du behöver flytta. Mobilitetscentret kommer därför initialt att ge information om din resa och reservera din resa. På längre sikt kan du köpa din biljett på centralstationen för hela resan med olika transportmedel. Mobilitetscentret kan konsulteras gratis per telefon, en applikation eller en webbplats.

Läs också: MaaS-NL anser att MaaS förbättrar mobiliteten i Nederländerna

Utskriftsvänlig, PDF och e-post