Transport är viktigt för att komma till arbete, utbildning, vänner eller familj. Även om vi jobbar hemifrån oftare kommer Nederländerna att fastna om vi inte gör någonting nu. Vi måste se annorlunda och smartare ut på alla transportsätt (bil, cykel, kollektivtrafik) så att vi kan nå våra destinationer på ett hållbart och ansvarsfullt sätt, även i den nya verkligheten. Rörlighet kommer att vara central för oss inför valet de närmaste veckorna. Kandidaterna, idéerna de står för och deras festprogram. I den första publikationen av en serie politiska ambitioner när det gäller rörlighet undersöker vi idealet för D66.

Kandidaterna på D66-listan kommer från alla fyra hörn av världen och till och med de utomeuropeiska delarna av vårt rike. Det finns en åldersspridning, den yngsta kandidaten är 19 och den äldsta 64. År 2017 återvände partiledaren Sigrid Kaag till Nederländerna. D66 vill ta itu med klimatkrisen så bestämt att Nederländerna kommer att tjäna pengar på den. Endast med en ny ekonomi kan vi blomstra i en tid av teknisk och industriell revolution, enligt partiet. Från att flyga till tåg. Det är ett av idealen från D66-festprogrammet. 

 

Fokkers flygplan dominerade luftrummet med mycket buller och utsläpp. Tja, då kan Flying-V från Delft ta över stafettpinnen tystare och renare. DAF och Spyker kunde erövra Nederländerna. De rena bilarna från Lightyear och Luca från Brabant kan också göra det.

Tillgänglighet och hållbarhet är våra högsta prioriteringar när vi investerar i rörlighet. D66 vill att kollektivtrafiken i stadsmiljön ska vara mer attraktiv än bilen. Partiet vill investera i en snabbare kollektivtrafikförbindelse till norra och södra Nederländerna och våra östra grannar. Partiet stimulerar också de stora innovationer som förväntas med renare, självkörande transporter. De erbjuder resenärer fler transport- och överföringsalternativ, till exempel med cykel, elektriska skotrar eller (delade) bilar. Detta kräver stora investeringar, men dessa är nödvändiga, även för renare luft.

Riksdagsval
Riksdagsval

Några programpunkter av D3100 investerar i ren energi - högre klimatmål - flyger till tåg - snabbare och renare från A till B - mycket mer kollektivtrafik och anmärkningsvärt gratis barnomsorg. Vi byggde Delta-arbetena, så vi kan också bli vätgasfabriken i Europa? D66 vill investera i offentligt arbete, det arbete som gör det möjligt att leva tillsammans. Eftersom ingen kan leva på uppskattning ensam. Vi vet det. Men vi kan inte bara lösa problemen med en löneökning. För D66 måste strikta regler från Haags torn sluta, vilket innebär att nästan mer tid läggs på detaljerad ansvarighet än vad som verkligen betyder något. 

Det är upp till politik att ge människor perspektiv igen. Det börjar så tidigt som möjligt. Med gratis barnomsorg. Genom att investera stort i bra utbildning.

Sigrid Kaag

D66 tror att chanserna för väte som energibärare måste utvecklas vidare och mer konkret. Partiet hade tidigare skickat en tydlig signal i provinserna Overijssel och Flevoland. D66 vill ha en vätgaspåfyllningsstation inom en radie av 100 km för olika former av rörlighet. För att göra vätgas allmänt tillgängligt är D66 öppet för vätelagring och under vissa förhållanden, eventuellt i (djup) underjordiska. Samtidigt utesluter vi lagring av avfall och koldioxid djupt under jord. Fraktionen för D2 Deventer ställer styrelsen skriftliga frågor om möjligheterna och möjligheterna att utnyttja väte bättre för energiövergången. D66 pekar på den många aktuella utvecklingen när det gäller användningen av väte i trafik, kollektivtrafik och uppvärmning av hem.

från Beirut till Binnenhof

Under de senaste fem åren har regissör Shuchen Tan följt Sigrid Kaags omvandling från diplomat till minister och så småningom D66-partiledare. Det är en del av demokratin att media visar hur politik fungerar. Dessutom är dessa snälla dokumentära viktigt, de ger mer insikt än en tweet eller en snabb offert. Central tema filmen blev därför hur Kaag upplever denna stora övergång från Mellanöstern till Haag-politiken.  

Sigrid Kaag
Sigrid Kaag

Jag kände fortfarande igen mycket. Mestadels glada människor i ett fritt och säkert land - och tro mig, jag har sett annorlunda i denna värld.

Sigrid Kaag
Utskriftsvänlig, PDF och e-post