God tillgänglighet till glesbygdsområden är ett viktigt kriterium när man beviljar eftergifter för kollektivtrafik. Experiment med andra transportmedel som delade bilar och frivilliga taxibilar kan inkluderas i koncessionen. Det vanliga järnvägsnätet kan användas mer intensivt, även genom ytterligare åtgärder för tystare och säkrare spår. CDA vill göra avtal om möjligheten att utvidga de tyska och belgiska höghastighetslinjerna till Hengelo, Venlo, Maastricht och Groningen och förbättra befintliga internationella förbindelser. 

Med byggandet av nya högkvalitativa kollektivtrafikförbindelser vill CDA öppna nya områden för boende och arbete. På detta sätt vill de hålla städerna tillgängliga och levande och de sprider den ekonomiska styrkan över hela landet. Partiet vill investera i inhemska höghastighetsförbindelser till norr (Lelylijn) och öster med goda förbindelser till resten av Europa. Breda, Utrecht, Zwolle, Groningen och Arnhem kommer att bli noder i det nya höghastighetsnätet.

För bättre förbindelser mellan städer och regioner vill det breda folkpartiet CDA bygga nav där olika transportsätt konvergerar och resenärer kan enkelt byta till en (delad) bil, (delad) cykel, tåg eller tunnelbana. Hitta alltid det snabbaste eller billigaste sättet via digital. För CDA är konkurrenskraftig och hållbar luftfart på Schiphol och de regionala flygplatserna av stor betydelse för ekonomin och sysselsättningen. Tystare, renare och mer bränsleeffektiva flygplan måste bidra till att minska olägenheter för omedelbar närhet. De uppmuntrar användningen av tåget för korta sträckor. Öppningen av flygplatsen i Lelystad ses i ljuset av flygets återhämtning.

Bra vägförbindelser är av stor betydelse för vår ekonomi och transport. Nationellt och regionalt vill de ta itu med flaskhalsar och investerar i innovativa lösningar, som den självkörande bilen, för att öka trafikflödet och bekämpa trafikstockningar. De pratar med Zeeland om en genomförbar lösning för en avgiftsfri västra Scheldtunnel. CDA vill reformera bilskatten på lång sikt så att elbilar också kommer att bidra till konstruktion och underhåll av vägar och järnvägar. Villkoret är att den totala bilskatten inte ökar.

Några programpoäng av CDA - vi stimulerar användningen av tåget för korta sträckor - byggande av nya högkvalitativa kollektivtrafikförbindelser - bättre förbindelser mellan städer och regioner och byggande av nav - koppling av eftergifter till god tillgänglighet för glesbefolkade områden - experimentera med volontär taxi och en avgiftsfri Western Scheldtunnel. 

Riksdagsval
Riksdagsval

lijsttrekker Wopke Hoekstra kom tillbaka till Nederländerna 2006 och bor med sin fru Liselot och fyra barn i Bussum. Efter att ha bott utomlands under ett antal år blev han aktiv för CDA 2007. Som redaktör för tidningen CDA kunde han kombinera sin passion för att skriva med sitt engagemang för festen. Snart blev Wopke Hoekstra också aktiv för Eduardo Frei Foundation, en stiftelse för CDA för internationell solidaritet och stöd för nya demokratier, som kassör. Senare blev Wopke Hoekstra aktiv i styrelsen för sin egen avdelning, Amsterdam. Wopke Hoekstra har valts ut av medlemmarna som ledare för CDA. Resultatet av omröstningen tillkännagavs under onlinevalkonferensen den 16 januari 2021. 

CDA vill stå för de gemensamma värderingar som förbinder oss, för traditionen av tolerans och ansvar och för de judisk-kristna rötterna som har gjort vårt land till en av de vackraste platserna på jorden. Wilhelmus är den äldsta nationalsången i världen. Vi kan vara stolta över vår nationalsång. Men traditioner kräver underhåll. Om barn inte längre lär sig Wilhelmus i skolan tappar nationalsången mening. Det skulle vara riktigt synd. Det är därför CDA vill att barn ska lära sig Wilhelmus i skolan.

Läs också: D66 vill se smartare på alla transportsätt

Utskriftsvänlig, PDF och e-post