Plattform Booqit har utvecklat programvaran på grundval av ett statligt avtal för den operativa och ekonomiska hanteringen av de resor som tjänsteleverantören mutor organiserar inom ramen för de icke-brådskande patienttransportavtalen som ingåtts med de olika sjukförsäkringskassorna. Tjänsteleverantören anger i ett brev på begäran av vår redaktion att varje operatör inom Mutas-nätverket måste få ett gratis Booqit-konto. All nödvändig och användbar information relaterad till genomförandet av resan görs sedan tillgänglig via denna kanal. 

Mutas organiserar sedan ytterligare fakturering i tredje parts betalningsregime för transportörerna så att den endast är tillgänglig för patienten. sambetalning måste fakturera. Om lufttrafikföretagen vill lägga till sina egna mjukvarusystem till Mechelen-företagets plattform att länka För vidare bearbetning är detta möjligt, som VD säger, men ett API måste beställas för detta. Och det är just där skon klämmer, för det visar sig vara en svår, om inte omöjlig väg.

När företag saktar ner innovation är det ofta anledning för oss att fortsätta fråga de berörda parterna. Vi ringde redan vid Mutualistische Alarmcentrale Mutas België vzw text och förklaring och fick ett snyggt svar från Operations Manager Anja De Leeuw. Förra veckan fanns det ytterligare en anledning för oss att ställa ytterligare frågor, men den här gången besvarades de av företagsadvokaten Vanhaeleweyck.

"Om våra operatörer vill länka sina egna system till Booqit-plattformen för vidare bearbetning är detta möjligt, som Booqit säger, men ett API måste beställas från Booqit för detta ändamål."

Nicolas Vanhaeleweyck, juridisk rådgivare Mutas

hindrar optimal drift

Ändå aktualitet fortfarande annorlunda än beskrivs för större operatörer som vill ansluta sitt eget system. Om operatörer vill länka sin egen programvara till Booqit-plattformen för vidare bearbetning är detta möjligt enligt Vanhaeleweyck, eller åtminstone är det vad Booqit säger på Mutas. Enligt tjänsteleverantören Mutas är det därför möjligt att beställa ett API från Booqit. En hel del hinder står i vägen för optimal drift. VD för Booqit skriver till vår redaktion att det skiljer sig något från vad som kommunicerades av Mutas.

"Mutas menar med detta att de vet att vi arbetar med ett antal ytterligare API: er. Både sjukhus och försäkringsbolag använder redan vissa API: er idag, vi lanserar för närvarande detta för operatörer. Färdplanen för att leverera nya funktioner ligger hos oss. inte med Mutas ".

Philippe van Kesteren, VD Booqit

På plattformens webbplats anges att beställning av ett API är möjligt, men van Kesteren indikerar att webbplatsen verkligen inte längre är korrekt och att det inte är strategiskt för Booqit att hålla den uppdaterad. Återigen, åtagandet att operatörer kommer att få en API-nyckel och nödvändig dokumentation för att komma åt dessa API: er. Philippe van Kesteren går ännu längre i sitt åtagande och säger att transportörerna också kan returnera sina ETA: er via API så att de sökande kan följa detta live. Kontouppgifterna för API: et kommer automatiskt att visas i Booqit-kontot.

rädsla för att förlora arbete

Vi pratade med transportföretag som nu inte längre vågar svara på tidigare rapporter i media av rädsla för att de kan förlora det arbete de nu gör för Mutas. Ändå fortsätter vi att hålla ett finger på pulsen och tror att Booqit saktar ner all innovation inom sektorn. Och det medan Mutas indikerar att det måste vara ett "neutralt" parti. Men som van Kesteren påpekar: 'Färdplanen för att leverera nya funktioner ligger hos oss och inte hos Mutas"

Många transportörer ringer nu klockan och delvis på grund av betalningsskyldigheten Chiron För att använda är automatisering mer nödvändig än någonsin. Dagarna för att behöva spåra resebeställningar via en portal och ladda ner PDF-filer och sedan skriva in dem i sina egna mjukvarusystem är långt borta.

Läs också: Transportekonom ställer frågor om BruPass genombrott

Mutas anordnar icke-brådskande patienttransport
Mutas anordnar icke-brådskande patienttransport

framtidsplaner

När det gäller planerna för utformningen av det flamländska mobilitetscentret från och med den 1 januari 2022 noterade Mutas-talesmannen att denna plattform och mjukvaran som ska utvecklas för detta ändamål för närvarande själva är föremål för ett offentligt kontrakt från den flamländska regeringen. Nu när leverantören av denna programvara ännu inte är känd och vad denna programvara kommer att innebära, kan vi för närvarande inte ge något ytterligare svar på detta.

V-skatt Gent
Utskriftsvänlig, PDF och e-post