På grund av nya koronamått för professionell godstransport, stannade kilometer trafikstockningar och hundratals förare stilla vid olika europeiska gränser på måndagen. TLN vill att EU ska ingripa och säkerställa en smidig passage av internationell godstrafik. Förra helgen meddelade Tyskland, Tjeckien och Österrike plötsligt testförpliktelser och ytterligare kontroller av godstrafik separat. Detta ledde omedelbart till trängsel.

Fil
På måndag morgon var det trafikstockningar på tiotals kilometer vid den italienska gränsövergången Brenner och vid den tysk-tjeckiska gränsen. Från och med denna helg måste alla förare som kör till eller via Tyskland visa ett negativt koronatest om de kommer från Tyrolen, Tjeckien eller Slovakien. Österrike beslutade sedan att förbjuda förare utan negativt testresultat från den italienska gränsen. Men vid gränsposterna finns knappast några testplatser som förare kan använda, så de har ingenstans att gå och stå stilla i timmar.

Gröna banor

För att garantera en smidig passage av godstransporter antog Europeiska kommissionen ett antal regler förra året, till exempel att inrätta gröna banor. Även om medlemsstaterna har följt dessa regler under lång tid tar flera länder nu saken i egna händer igen och inför ytterligare åtgärder för godstrafik.

Kaos igen

TLN-ordförande Elisabeth Post: ”Vi har tydligen inte lärt oss något av situationen förra året, då tusentals lastbilar stod stilla över hela Europa. Internationell godstransport är oumbärlig för leverans av våra butiker, apotek och sjukhus. Därför måste godstrafiken kunna fortsätta obehindrat så mycket som möjligt. Folkhälsan är förstklassig i kampen mot koronavirus. Men det kan inte vara så att länder plötsligt stänger sina gränser eller vidtar olika koronamått och lastbilar stannar massivt. EU måste ingripa nu och samarbeta med medlemsstaterna för att säkerställa att godstransporter kan fortsätta obehindrat ”.

Viktig transportväg

Mer än 7000 lastbilar transporterar gods varje dag på Nord-Syd-korridoren genom Tyrolen, ungefär samma som på Dover-Calais-korridoren, där kaos regerade i december när Frankrike införde restriktioner för godstrafiken. Mer än tiotusentals lastbilar använder öst-västkorridoren till Tyskland via Tjeckien, en viktig transportväg för logistik i Centraleuropa. TLN rapporterar detta om sina hemsida.

Läs också: Inga vägar vid utegångsförbud

Utskriftsvänlig, PDF och e-post