Mer än ett år har gått och vi är fortfarande mitt i coronakrisen. Alla är trötta på det och längtar efter lite frihet. Denna situation ställer enorma krav på människor mentalt och fysiskt. De ekonomiska konsekvenserna är också allvarliga. Cateringbranschen är inte längre nöjd, de har varit stängda sedan den 1,5 oktober och kommer att vara stängda tills vidare. I går, under Mark Ruttes och Hugo de Jongs presskonferens, meddelades att vi kommer att få lite mer andrum, men med tanke på att skydda utsatta människor och hålla sjukvården tillgänglig. Från och med den XNUMX mars kan gymnasieutbildning och MBO delvis öppna sina dörrar igen. Elever och elever kan fysiskt återvända till skolan minst en dag i veckan från och med den XNUMX mars. Detta bör bidra till ungdomars välbefinnande och säkerställa bättre inlärningsprestationer. Det är nödvändigt att alla i skolan håller sig till XNUMX meters avståndsregeln och bär ansiktsmask.

Minister Slob (gymnasial utbildning): ”Jag är glad att alla elever fysiskt kan gå i skolan igen regelbundet. Det är där de lär sig bäst. Dessutom är detta mycket viktigt för ungdomars välbefinnande. Nu kan de träffas igen utanför skärmen. Jag hoppas förstås att de snart kan vara tillbaka i klassen tillsammans i fem dagar, men vi måste vara försiktiga och samtidigt skydda de utsatta i samhället.”

Minister Van Engelshoven (MBO): "Det kommer att finnas mer utrymme för studenter i MBO. Ett första steg som behövs desperat. Utöver det utrymme som redan fanns för utsatta elever, praktisk utbildning och tentor, kan eleverna även gå på vanliga lektioner en dag i veckan. Att kunna träffa varandra oftare är värdefullt och viktigt för att något mildra den dystra situation som många elever befinner sig i."

Ungdomar upp till och med 26 år får också träna utomhus med fler än 2 personer. Utegångsförbudet och låsningen kommer att gälla till åtminstone den 15 mars. Kontaktyrken (med undantag för sexarbetare) får också jobba igen från och med den 3 mars, frisörerna kommer att ha fullt upp med alla coronafrisyrer. Givetvis finns det regler knutna till detta, du måste göra en reservation och kunden ska få en coronakontroll gjord för eventuella klagomål. Du måste också bära en ansiktsmask och hålla ett avstånd på 1,5 meter där det är möjligt, även om det senare verkar väldigt svårt under klippningen. Trafikskolorna kan också börja jobba igen från och med den 3 mars, alla kan ta lektioner och göra det praktiska provet igen. De enorma väntelistorna kan nu äntligen tas bort. 

Från den 3 mars får butikerna ta emot kunder efter överenskommelse, 2 kunder per våningsplan. Kunder som vill använda detta måste anmäla sig i butiken 4 timmar i förväg. Ett besök bör pågå i minst 10 minuter för att förhindra att alltför många kunder växlar och på så sätt bör kontakt mellan kunder förhindras. Ansiktsmaskskyldighet fortsätter att gälla här. Flygförbuden för vissa länder som tillkännagavs den 23 januari kommer att gälla till åtminstone den 4 mars. Vi får vänta och se när vi kan gå ut och äta gott igen eller sitta på en terrass någonstans. Alla regler som meddelades under gårdagens presskonferens finns på hemsidan Centralregeringen.  

Läs också: Praktikbrist i MBO på grund av pågående koronamått

Utskriftsvänlig, PDF och e-post