Även de holländska järnvägarna har drabbats hårt av konsekvenserna av coronakrisen, idag meddelade de att de avslutade året förra året med en nettoförlust på inte mindre än 2,6 miljarder euro. Det är mycket högre än vad som faktiskt förväntades. Lyckligtvis var 2019 ett toppår för NS, då de hade ett nettoresultat på 215 miljoner euro. Förra årets dåliga resultat kan förstås förklaras av det låga antalet resenärer som använde tåget på grund av coronaåtgärderna. 

Marjan Rintel, VD på NS: ”Jag skulle vilja ge en stor eloge till våra kollegor som fortsatte att transportera resenärer under svåra omständigheter under pandemin. 2021 vill vi finnas där för resenären igen. Vi är tacksamma för tillgänglighetsbidraget som gäller till september 2021. För att behålla årets tidtabell och den nya tidtabellen 2022 och framåt behöver vi nya ekonomiska avtal, givet de lägre passagerarsiffrorna. Detta trots det besparingsprogram på 1,4 miljarder euro som NS genomför under perioden fram till och med 2024. Utöver en tillgänglighetsavgift för att köra tåg under denna svåra period kommer investeringar i järnvägar att förbli nödvändiga på lång sikt för att hålla Nederländerna tillgängligt. På grund av den enorma bostadsuppgiften kommer efterfrågan på kollektivtrafik så småningom att öka kraftigt igen på sikt.”

Butikerna och serveringsställena vid stationerna hade också mindre omsättning på grund av konsekvenserna av coronakrisen. Det centrala järnvägsnätet förväntas vara kraftigt förlustbringande fram till åtminstone 2024. NS räknar med att man inte kommer tillbaka till passagerarnivån 2025 förrän tidigast 2019. Nederlandse Spoorwegen har startat ett besparingsprogram på 1,4 miljarder euro som ska pågå till 2024. De vill spara 1,4 miljarder euro genom att krympa organisationen, inklusive eliminering av cirka 2300 jobb.

Läs också: Något mindre aggression mot NS-anställda

Utskriftsvänlig, PDF och e-post