Kollektivtrafikföretag kommer att nationaliseras och kollektivtrafiken kommer att vara gratis om det är upp till BIJ1 efter valet den 17 mars. Dessutom kommer kollektivtrafiken att vara helt elektrisk 2030. Partiet vill arbeta på europeisk nivå för att förverkliga ett europeiskt järnvägsnät på ett hållbart sätt så snabbt som möjligt. Flyg inom Europa kan fasas ut på detta sätt. Schiphol får inte expandera ytterligare. Planerna för Lelystads flygplats upphör också. Flyg inom kungariket (och Surinam) måste också förbli överkomliga i händelse av en prishöjning till följd av åtgärder för att minska flygtrafiken.

Ett samhälle baserat på jämlikhet, rättvisa och solidaritet. Det är drömmen som vårt parti bygger på. En dröm som många tror aldrig kan gå i uppfyllelse eftersom vi har levt i kapitalismens mardröm i generationer. 

natur och transport

Det fleråriga programmet för infrastruktur, fysisk planering och transport (MIRT) kommer att vara en tillgänglighetsfond som inte bara syftar till att finansiera bättre kollektivtrafik utan också (lokala) anläggningar för cyklar och delad transport. En tillgänglighetsstandard upprättas mot vilken alla finansieringsplaner testas. Denna standard bestämmer det maximala geografiska avståndet mellan medborgare och kollektivtrafik.

BIJ1 är ett politiskt parti som står för ett nederländskt samhälle med lika rättigheter och lika möjligheter för alla. Ett samhälle där alla kan vara sig själva och våra skillnader inte bedöms utan uppskattas. Bij1 uppstod från en gemensam önskan om anslutning, solidaritet, rättvisa och jämlikhet. Med respekt för våra skillnader, men med fokus på vad som förbinder oss.

Amsterdams kommunfullmäktige

Sylvana Simons (50), partiledare för det radikala vänsteremancipationspartiet Bij1, genomför en intensiv kampanj för att komma in i representanthuset. Hon blev politiskt engagerad i syfte att använda sin plattform och erfarenhet för ett samhälle som fungerar för alla: ett samhälle där jämlikhet, rättvisa och solidaritet är centrala. Det var därför hon grundade BIJ2016-partiet 1. Två år senare blev hon partiets första representant i Amsterdams kommunfullmäktige, där hon satte ämnen som rasism och ojämlikhet på dagordningen. Hon lyckades med sitt godkända förslag om att låta kommuntjänstemän följa privilegiekurser för att bekämpa diskriminering på arbetsplatsen, vilket nu har översatts till politik. Klimatkrisen förklarades också på initiativ av Amsterdam BIJ1, och Sylvana spelade en viktig roll i det antagna förslaget att be om ursäkt för det förgångna slaveriet.

Ribbius Peletier-medalj

I år går Ribbius Peletier-medaljen till Sylvana Simons för hennes ansträngningar i Nordhollandspolitiken. Priset bär namnet på den första kvinnliga administratören i Nordholland. Provinsrådet i Noord-Holland delar ut medaljen varje år till en kvinna som gör sig användbar för kvinnans ställning i politiken. De har gjort detta sedan 100-årsjubileet för kvinnors rösträtt 2019.

Läs också: VVD vill ha mer konkurrens inom kollektivtrafiken

Paramaribo, Surinam
Sylvana Simons föddes 1971 i Paramaribo, Surinam
Utskriftsvänlig, PDF och e-post