Tesla meddelade personal att de kommer att sluta montera Model S och X i Tilburg. På grund av den tekniska utvecklingen visar det sig svårt att bygga bilarna i Tilburg i Brabant från och med nu. Tesla-fabriken i Nord-Brabant har bara funnits i åtta år. Genom att stoppa produktionen kommer 96 personer att hamna på gatan. De erbjöds att arbeta i Berlin eller så letar de efter en annan plats inom företaget. Produktionen i den tyska huvudstaden kan börja redan på sommaren och Tilburg kommer att läggas ned på kort sikt.  

Nyheten träffade fackföreningarna som en bomb. Få års tjänst har byggts upp i det relativt unga företaget, vilket innebär att avgångsvederlaget är minimalt. Tilburg är inte längre attraktivt för Tesla av olika skäl. Toppen i bilkonstruktionen 2018 kanske inte återvänder och berodde främst på gynnsamma tilläggsregler som var mycket populära bland affärsförare. Dessutom har tekniken också granskats om, medan interiören är helt annorlunda. Som ett resultat kan montering av bilar inte längre tekniskt ske i industriell skala på denna plats. Mer än 1500 personer arbetar för det Tesla i Nederland.

Läs också: Tesla utsatt för juridiska risker och miljarder förluster

Tesla Model S
Utskriftsvänlig, PDF och e-post