Det är något som Nederländerna är bra på och talar om MaaS. Efter två dagars uppmärksamhet efter MaaS-konferensen kan vi göra en översikt över situationen. Det finns fortfarande en lång väg att gå till MaaS. En av de mest slående sakerna var kanske ett telefonsamtal från en bekymrad entreprenör efter konferensen. Han frågade sig själv varför han under kongressens dagar och efter att ha deltagit i alla sessioner knappt hört ordet taxi? 

frågor nog

Är MaaS en avlägsen vision? Är MaaS för långt från taxisektorn eller taxisektorn för långt från MaaS? Är MaaS ett kraftspel för kollektivtrafikföretag? Finns det verkligen en chans att bilen kommer att användas mindre? Är MaaS endast avsedd för den första och sista milen av resan? Är MaaS en ny marknadsföringsmodell?

MaaS står för Mobility as a Service och kombinerar allt som har med din resa att göra. Från vattentaxi till delad cykel, från tåg till egen cykel, kollektivtrafik och till och med parkeringsplatser och laddstationer måste vara tillgängliga. Det är en omfattande mobilitetstjänst där du kan planera, boka och betala för din resa i en MaaS-app.

Liselotte Bingen, projektsekreterare MaaS vid ministeriet för infrastruktur och vattenförvaltning

marknadsföringsmodell

I vilket fall som helst finns det utveckling som kan upptäckas. Nyligen kom appen 9292, som är välkänd för oss alla, med ett värdefullt tillskott. Delningsscootern är en del av reserådet. Trevligt är det inte? Det är bara synd att om du verkligen vill använda en delningsskoter har du fortfarande en app från den skoterföretag måste ladda ner, skapa ett konto i det och efter ytterligare kontroll kan du bara resa. Och där skulle MaaS tjäna bekvämligheten, nämligen en app för allt, från bokning till betalning. Vad denna utveckling visar är att 9292 har tittat noggrant på Googles marknadsföringsmodell och nu visar reseprodukter från partners de arbetar med. Så ingen MaaS utan "vanlig" reklam.

Kalla inte detta en MaaS-applikation, för innan du vet ordet av kommer konsumenten att börja tänka att MaaS återigen letar efter oönskad reklam för ett "annorlunda" resmedel.

regeringen

Regeringar kämpar också med den roll de kan och måste spela i MaaS-landskapet. För regeringen handlar MaaS om att planera, boka och betala för alla möjliga transporter via appar. Till exempel delad cykel, bil, skoter, tåg, spårvagn eller (vatten) taxi. Kanske senare också din egen bil eller cykel. Men varför senare? Vi använder redan företagshyrbilen. Vad sägs om skattemyndigheterna och tjänstebilen om vi också använder mer MaaS? MaaS bör främst vara kombinationer av alla dessa typer av transporter. Så att skräddarsydda resor är möjliga enligt resenärens önskemål. Men också för att förbättra mobilitetssystemet.

lärandemiljö

Innan resenären ser all information i en MaaS-app måste mycket data delas på baksidan av systemet. Regeringen spelar en roll som en aktiv mellanhand i utvecklingen av MaaS. Detta är viktigt för standardisering, säkerhet och integritet. Inlärningsmiljön för de nationella MaaS-piloterna förbereder sig för att ta emot och analysera riktiga resedata från MaaS-tjänsteleverantörer. 

Från det ögonblick då den första MaaS-appen går i drift och dataflöden till inlärningsmiljön kan vi använda dessa data för en smartare och mer hållbar mobilitetspolicy. Vår förväntan är att MaaS kan bli ett verktyg för att optimera vårt mobilitetssystem och framför allt att vi genom MaaS kan se till att resenären blir ännu mer central för vår mobilitetspolicy.

C. van Nieuwenhuizen Wijbenga

Inom inlärningsmiljön finns olika datakällor tillgängliga för analyser. Det viktigaste är "kraftdata". Dessa data ger information om passagerarflöden inom MaaS. Kraftdata är anonyma och går direkt från MaaS-tjänsteleverantörerna till inlärningsmiljön.

Med MaaS arbetar vi med offentliga värderingar som tillgänglighet, hållbar rörlighet eller prisvärda transporter för alla. Det här är sociala utmaningar som du aldrig kan lösa på egen hand. Det är därför viktigt för MaaS att alla inblandade parter arbetar tillsammans: ministeriet, regionerna, transportleverantörerna och MaaS-tjänsteleverantörerna. Detta skapar inte en enda plattform eller en vinnare-tar-allt-situation, utan ett öppet ekosystem med standardisering och låga hinder för inträde. 

Resenären är central i MaaS-apparna. Hans reseinformation är anonym. Dessa buntas och analyseras tillsammans med andra användares. Men är resenären verkligen så central och vet vi verkligen vad konsumenten vill ha? Eller är MaaS en bit teknisk uppfinningsrikhet som tekniker utarbetat som resenärer snart måste vänja sig vid? Kort sagt, det finns många frågor, så Nederländerna kan fortsätta att prata om MaaS under många år framöver.

Läs också: Nytt joint venture för att driva MaaS-plattformen

Utskriftsvänlig, PDF och e-post