Lydia Peeters, flamländsk mobilitetsminister, vill införa det grundläggande tillgänglighetsdekretet med verkan från och med den 1 januari 2022. I Antwerpen kommer det nya spårvagnsnätet att sättas i väntan på ytterligare spårvagnar. Efter många diskussioner mellan minister Peeters och berörda medborgare och medborgarrörelser av spårvagn 7 och spårvagn 4 i Antwerpens transportregion tycktes det inte finnas något stöd för att det nya spårvagnsnätet skulle rullas ut.

"De 15 transportregionråden i Flandern har alla gett råd om De Lijns planer för kärnnätet och det extra nätverket. Alla deltagare och tjänstemän som är inblandade i transportregionråden och lokala myndigheter har bidragit mycket hårt till detta, vilket jag är tacksam för och uppskattande. Jag kommer snart att överlämna planerna för kärnnätet till den flamländska regeringen, där jag också kommer att föreslå att sätta det nya spårvagnsnätet i väntan på transportplanen för Antwerpens transportregion, tills extra kapacitet läggs till genom leveransen av den nya nya spårvagnar och översyn av befintliga PCC-spårvagnar. Jag hoppas att detta kommer att ta bort de farhågor som finns. ”

Lydia Peeters, flamländsk mobilitetsminister

För närvarande finns det många investeringar inför spårvagnsnätet i Antwerpen. Mellan 2019 och 2021 beställdes bland annat 60 nya spårvagnsuppsättningar, vars leveranstid är mellan 2022 och 2024. Samtidigt ombads VVM De Lijn att göra en översyn av PCC-spårvagnarna, den fullständiga översynen har en ledtid från 2021 till och med 2026. Översynen av PCC-spårvagnar och leverans av nya spårvagnar ger ytterligare potential för Antwerpens transportregion och modalskiftet i Antwerpen. Minister Peeters argumenterar därför intensivt konsultation med VVM De Lijn att inte implementera spårvagnsnätet förrän tillräckligt med gamla PCC-spårvagnar har reviderats och tillräckligt många nya spårvagnar har levererats. Peeters kommer att ta detta förslag till den flamländska regeringen när de övriga planerna för Core Network också läggs fram. Alla andra delar av transportplanen för Antwerpens transportregion kan börja den 1 januari 2022.

Läs också: Rover-Limburg är fortfarande engagerad i gränsspårvagn

spårvagn i centrum av Antwerpen
Utskriftsvänlig, PDF och e-post