Registreringarna för Mobility Lab 2021 är öppna. Entreprenörer som vill testa sitt koncept i praktiken kan anmäla sig till och med den 5 maj för startprogrammet inom mobilitet. De första registreringarna har redan tagits emot. I ett niomånadersprogram kopplar Mobility Lab entreprenörer med en tilltalande första kund, där de kan bevisa sin innovation i praktiken. I de fyra tidigare utgåvorna ledde programmet till mer än 17 miljoner euro i finansiering och hundratals jobb. Kända deltagare från tidigare utgåvor inkluderar Cargoroo, Felyx, Amber och Juuve.

pilot med en första kund

Trycket på vårt mobilitetssystem kommer också att fortsätta öka efter korona och innovation inom mobilitet behövs. Mobility Lab hjälper startups med detta. Startups ges möjlighet att bevisa sitt mobilitetskoncept i praktiken. Piloterna äger rum i regionerna Rotterdam, Noord-Brabant och Limburg hos organisationer, kommuner och företag med en mobilitetsfråga. Mobility Lab etablerade tidigare piloter i bland annat Ahoy, Efteling, Eindhoven Airport, RET Rotterdam och Dura Vermeer.

Mobility Lab grundades för 5 år sedan i Rotterdam. Och det har inte gått obemärkt förbi. Ett stort antal piloter har ägt rum de senaste åren. ”De senaste åren har femtio nystartade företag redan deltagit i Mobility Lab. Vi erbjuder startups hemifrån och utomlands möjlighet att testa sin produkt eller tjänst i praktiken med en potentiell kund. Detta ger dem möjlighet att bevisa sig 'i verkligheten': i en realistisk miljö med riktiga användare. Dessa bevis hjälper en start enormt i att växa och locka tillväxtkapital. Exempel som visar detta är Felyx och Juuve ”, säger Hans Stevens, programchef för Traffic Company.

Mobility Lab har varit aktivt i Brabant sedan 2018. Olika tester och piloter ägde rum, till exempel med elbilstjänsten Amber och Mobility Sensing i kommunen 's-Hertogenbosch, som räknar trafiken med sensorer på vägen och övervakar vägytans tillstånd. ”Testning är inte bara användbart för nystartade företag, vi lär oss också av det. De smarta innovationerna kan erbjuda lösningar för de mobilitetsutmaningar vi står inför, inklusive post-corona, säger programchef Gertjan Koolen på SmartwayZ.NL.

Från 2021 kommer provinsen Limburg också att vara en partner för Mobility Lab. En första för Limburg. Ändå har piloter ägt rum tidigare. Under 2019 hjälpte Peazy kommunen Venlo med beslut angående deras parkeringspolicy, med hjälp av en algoritm som gör analyser med data från bland annat parkeringsmätare och parkeringsappar. Och förra året testade Citysteps i Roermond de första elektriska delade skotrarna i Nederländerna. "Efter positiva erfarenheter med piloter tidigare vill vi ge ännu fler nystartade möjligheter att komma igång i år", säger Hubert Mackus, ställföreträdare för provinsen Limburg.

registrera dig

Startups kan registrera sig fram till 5 maj 2021. Från registreringarna kommer 25 startups att väljas ut för Mobility Lab-programmet. Under nio månader matchas de till en första kund, även kallad en "lanseringskund" i uppstartsvillkor. Deltagarna kan också räkna med juridisk, marknadsförings- och kommunikationsrådgivning och hjälp med att hitta finansiering. Du kan registrera dig via mobilitetslab.nl.

Läs också: Taxi har fortfarande en lång väg att gå till MaaS

Registrations Mobility Lab 2021 öppen
Utskriftsvänlig, PDF och e-post