Arrangörer kan komma tillbaka till arbetsplanering och organisera evenemang från och med den 1 juli 2021. Med ett subventioneringssystem garanterar regeringen kostnader som uppkommit i det osannolika fallet att evenemanget inte kan äga rum på grund av koronarestriktioner. I så fall får organisationen den största delen (80%) av kostnaderna tillbaka i gåva, de övriga kostnaderna återbetalas i form av ett lån. 385 miljoner euro har reserverats för detta system. På förslag av statssekreterare Keijzer för ekonomi och klimat och minister Van Engelshoven för utbildning, kultur och vetenskap har ministerrådet gått med på att skicka planens översikt till representanthuset.

På grund av koronakrisen och de gällande åtgärderna kunde de flesta händelser inte äga rum 2020. Avbokningskostnaderna täcktes i många fall av avbokningsförsäkring. Försäkringsgivare har sedan tagit bort detta alternativ från sina avbokningsregler. Som ett resultat kan arrangörerna inte längre bära den ekonomiska risken för avbokning för kommande evenemang själva.

Statssekreterare Keijzer: ”Vår nederländska evenemangssektor är internationellt ledande och vi vill behålla det på det sättet. Inte bara arrangörerna utan allmänheten längtar också efter en konsert, en festival, en fotbollsmatch. Men att organisera ett evenemang tar tid. Den nuvarande koronakrisen försvårar inte bara planeringen, utan kostnaderna medför också osäkerhet. Med garantin från detta arrangemang vill vi ta bort den osäkerheten så att arrangörerna och alla de entreprenörer som står bakom kan komma tillbaka till jobbet och förhoppningsvis kan vi alla njuta av ett evenemang igen på sommaren ”.

De stöd är avsett för professionella arrangörer av evenemang som planeras i Nederländerna mellan 1 juli och 31 december 2021. Detta gäller festivaler, konserter, sportevenemang och affärsevenemang. Med detta system garanterar regeringen de kostnader som uppstått om händelsen oväntat skulle avbrytas på grund av de då gällande koronamåtten. Skåpet gör allt för att ge klarhet 3 till 6 veckor före det planerade evenemanget. I så fall får organisationen tillbaka den största delen (80%) av kostnaderna i gåva, för de återstående 20% kan ett lån tas upp. Extra kostnader som, utöver de förutsebara säkerhetskostnaderna, måste uppstå om säkerhetskrav i sista minuten ställs, täcks inte av detta system. Den nationella regeringen rapporterar detta på sin webbplats.

Läs också: Mona Keijzer öppnar de första praktiska testhändelserna

 

 

Utskriftsvänlig, PDF och e-post