Förra året samarbetade det kinesiska elektronikföretaget Xiaomi med Lamborghini för att skapa den ultimata kartan. Så planerna på att bygga en elbil är ingen överraskning och inte företagets första steg i bilindustrin, eftersom Xiaomi lanserade sin egen SUV under varumärket Redmi. Xiaomi kan använda en fabrik från den kinesiska biltillverkaren för detta Great Wall Motor. Detta är inte det enda kinesiska teknikföretaget som också går in i bilindustrin, Huawei planerar också att bygga en rad elbilar. Enligt lokala medier kommer Xiaomos VD Lei Jun att leda projektet för att säkerställa att det lever upp till förväntningarna. Elbilarna bör marknadsföras under varumärket Xiaomi.

Enligt insiders planerar båda företagen att tillkännage partnerskapet i början av nästa vecka. Xiaomi och Great Wall vägrade att kommentera. Aktiekursen för Great Wall Motor Co Ltd. sköt 9.99% efter rykten.

Nu vill det kinesiska teknikföretaget bygga en elbil som kommer att konkurrera med Tesla och den kommande Apple-bilen. Xiaomi vill helt klart göra ett starkt intryck med sin första elbil. Medan Huaweis elbilar kommer att rikta sig mot massmarknaden för att konkurrera med Volkswagen ID.4, Tesla Model Y och Ford Mustang Mach-E, kommer Xiaomis första elbil att vara en avancerad EV med en premiumprislapp och avancerad teknik. Förutom att dra nytta av den lukrativa kinesiska elbilmarknaden planerar Xiaomi att sälja sin första elbil över hela världen. Även om detta är riskabelt strategier visas kommer Xiaomis bil att vara en direkt rival till Apples bil.

Läs också: Hyundai bekräftade att han var i samtal med Apple

Huvudkontor Xiaomi Inc. Peking
Utskriftsvänlig, PDF och e-post